Kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) ültetése és gondozása

kigyohagyma-allium-scorodoprasum

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) rövid bemutatása

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) az Allium nemzetség tagja, amelybe a fokhagyma és a hagyma is tartozik. Ez az évelő növény Európa és Ázsia mérsékelt égövi régióiban őshonos. A kígyóhagyma hagymái kisebbek és hosszabbak, mint a fokhagymáé, sötétzöld levelei laposak és enyhén hullámosak. Virágai rózsaszínűek vagy lilák, gömb alakú virágzatban csoportosulnak.

A kígyóhagyma íze enyhén fokhagymás és fűszeres. Nyersen vagy főzve is fogyasztható, salátákba, levesekbe, szószokba és pácokba tehető. A kígyóhagyma számos gyógyhatással is rendelkezik, beleértve az antibakteriális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatásokat.

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) egy sokoldalú és ízletes növény, amelyet számos ételben és italban élvezhetünk. Ezenkívül számos gyógyhatással is rendelkezik, amelyek előnyös hatással lehetnek az egészségre. Ha egyedi ízt és tápanyagokat keres a konyhájába, a kígyóhagyma kiváló választás lehet.

kigyohagyma-allium-scorodoprasum

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) előnyei és felhasználási módjai

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) egy sokoldalú növény, amely nemcsak ízletes, de számos előnnyel is jár az egészségre. A fokhagyma vad rokonaként ismert kígyóhagyma enyhébb ízű, de hasonló tápanyagprofilt mutat, beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.

A kígyóhagyma fogyasztásának előnyei:

Erősíti az immunrendszert: A kígyóhagyma gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, amelyek segítenek megerősíteni az immunrendszert és megvédeni a szervezetet a fertőzésektől.

Csökkenti a gyulladást: A kígyóhagyma gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek enyhíteni az ízületi gyulladást, az izomfájdalmat és más krónikus gyulladásos állapotokat.

Jót tesz a szívnek: A kígyóhagyma koleszterinszint-csökkentő hatással bír, és segíthet javítani a vérkeringést. Ezáltal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Emésztést javít: A kígyóhagyma probiotikumokat tartalmaz, amelyek táplálják a hasznos bélbaktériumokat, és javítják az emésztést.

A kígyóhagyma felhasználási módjai:

Fűszerként: A kígyóhagyma frissen vagy szárítva is használható fűszerként. Hozzáadható salátákhoz, levesekhez, szószokhoz, pácokhoz és pesztókhoz.

Zöldségként: A kígyóhagyma szárát és hagymát is fogyaszthatjuk zöldségként. Nyersen fogyasztható salátákban, vagy főzve levesekben, párolt ételekben és rántottákban.

Teaként: A kígyóhagyma szárított leveleiből teát is készíthetünk. A tea enyhén fokhagymás ízű, és segíthet megnyugtatni a gyomrot és enyhíteni a megfázás tüneteit.

Olajként: A kígyóhagyma hagymájából olajat is készíthetünk, amelyet főzéshez vagy masszázshoz használhat.

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) egy ízletes és tápláló növény, amely számos módon beépíthető a mindennapi étrendbe. A fenti előnyök mellett a kígyóhagyma könnyen termeszthető a kertben, és egész évben kapható a piacokon és a bioboltokban.

kigyohagyma-allium-scorodoprasum

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) talajigényei

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) nem túl válogatós a talajt illetően, de a laza, jó vízelvezetésű talajban fejlődik a legjobban. A jó vízelvezetés elengedhetetlen, hogy megakadályozza a hagymarothadás kialakulását.

Íme a kígyóhagymának ideális talajjellemzők:

Talajtípus: Homokos vályog vagy vályogos homok. Ezek a talajtípusok jó vízelvezető képességgel rendelkeznek, és lehetővé teszik a levegő áramlását a talajban.

pH-érték: A kígyóhagyma a enyhén savas (6,0-6,8 pH) talajt kedveli. Ha a talaja túl lúgos, savas komposzt vagy tőzegmohát hozzáadásával csökkentheti a pH-t.

Tápanyag: A kígyóhagyma nem igényel túl gazdag talajt. Valójában a túl sok nitrogén túlzott lombszőrzetet eredményezhet, és csökkentheti a hagymatermés mennyiségét.

A talaj előkészítése elősegíti a kígyóhagyma erősebb gyökérzetének kialakulását, és javítja a növény általános egészségét.

kigyohagyma-allium-scorodoprasum

Ültetési technika

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) ültetésének két fő módja van: magból vagy hagymából. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Ültetés magból:

Előnyök: Olcsóbb, mint a hagymából való ültetés, és nagyobb mennyiségű növényt termeszthet.

Hátrányok: Több időbe telik, amíg a növények betakaríthatók, és a magok csírázási aránya nem mindig 100%.

Ültetés hagymából:

Előnyök: Gyorsabb, mint a magból való ültetés, és a növények hamarabb betakaríthatók.

Hátrányok: Drágább, mint a magból való ültetés, és nem tud annyi növényt termeszteni.

Ültetési lépések:

Magból:

 1. Válasszon egy napos helyet a kertben, jó vízelvezetésű talajjal.
 2. Ültesse a magokat 1 cm mélyre, 15 cm távolságra egymástól.
 3. Takarja be a magokat vékony réteg talajjal.
 4. Tartsa nedvesen a talajt, amíg a magok ki nem hajtanak.
 5. A palántákat vékonyítsa ki úgy, hogy a legerősebbek maradjanak, 30 cm távolságra egymástól.

Hagymából:

 1. Válasszon egy napos helyet a kertben, jó vízelvezetésű talajjal.
 2. Válasszon ki egészséges, sérült hagymát ültetésre.
 3. Ássa ki a lyukakat 15 cm mélyre és 15 cm távolságra egymástól.
 4. Helyezze a hagymát a lyukba úgy, hogy a hegyes vége felfelé nézzen.
 5. Takarja be a hagymát talajjal, és nyomja le szilárdan.
 6. Tartsa nedvesen a talajt, amíg a növények ki nem hajtanak.

További tippek:

 • A kígyóhagyma hidegtűrő növény, ezért ősszel vagy tavasszal ültethető.
 • A kígyóhagyma nem szereti a szárazságot, ezért rendszeresen öntözzük, főleg száraz időben.
 • A kígyóhagyma nem igényel sok tápanyagot, ezért elegendő a komposzt vagy szerves trágya éves bejuttatása.
 • A kígyóhagyma nem igényel sok karbantartást, de a virágokat eltávolíthatja, hogy a növény energiáját a hagymákba irányítsa.

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) könnyen termeszthető növény, amely kevés gondozást igényel. Kövesse ezeket az egyszerű lépéseket, és hamarosan élvezheti a friss kígyóhagyma ízét a konyhájában!

kigyohagyma-allium-scorodoprasum

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) gondozása

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) egy ízletes és tápláló hagymaféle, melynek termesztése nem igényel nagy szakértelmet. Akár kezdő kertészek is könnyen boldogulhatnak vele, és hamarosan élvezhetik a friss kígyóhagyma ízét a konyhájukban.

Fény és hőmérséklet:

A kígyóhagyma szereti a napfényt, ezért válasszon számára napos helyet a kertben. Jól tűri a hideget, sőt, a téli hideg hatására fejlődnek ki a hagymák.

Talaj:

A kígyóhagyma laza, jó vízelvezetésű talajt kedvel, enyhén savas pH-val (6,0-6,8). Ne ültessen kígyóhagymát pangó vízbe, mert ez a hagymák rothadásához vezethet. A talaj tápanyagtartalmának javítása érdekében ültetés előtt keverjen be komposztot vagy szerves trágyát.

Öntözés:

A kígyóhagyma nem igényel sok öntözést, de fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen. Öntözze a növényt reggel, hogy a víznek legyen ideje felszívódni a talajba, mielőtt elpárologna. Különösen figyeljen az öntözésre száraz időszakokban.

Tápanyag utánpótlás:

A kígyóhagyma nem igényel sok tápanyagot, elegendő a talajt tavasszal komposzttal vagy szerves trágyával trágyázni. Ne trágyázza a növényt nyáron vagy ősszel, mert ez megakadályozhatja a hagymák kifejlődését.

Gyomlálás:

Rendszeresen gyomláljon a kígyóhagyma körül, hogy eltávolítsa a gyomnövényeket, amelyek versenghetnek a vízért és a tápanyagokért. A talajtakarás segíthet megakadályozni a gyomok növekedését és megtartja a talaj nedvességét.

További tippek:

 • Távolítsa el a virágokat, hogy a növény energiáját a hagymák kifejlődésére irányítsa.
 • A kígyóhagyma szaporítható magról vagy hagymáról.
 • A kígyóhagyma jó társnövény rózsák, répafélék és kamilla számára. Ne ültessük hüvelyesek mellé, mert gátolja a növekedésüket.

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) egy sokoldalú növény, mely salátákhoz, levesekhez, szószokhoz, pácokhoz és pesztókhoz is adható. Fogyasztható nyersen vagy főzve, és számos gyógyhatással is rendelkezik. A fenti tippek követésével Ön is élvezheti a friss kígyóhagyma ízét a konyhájában!

kigyohagyma-allium-scorodoprasum

Kártevők és betegségek

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) viszonylag ellenálló növény a kártevőkkel és betegségekkel szemben, de néha megtámadhatják. Íme a leggyakoribb problémák és a megelőzési és kezelési tippek:

Kártevők:

Hagymamoly: Ez a moly a levelekben és a hagymákban táplálkozik, és károsíthatja a növényt. Ha molyokat észlel, távolítsa el az érintett növényeket és hagymát, és semmisítse meg őket. Megelőzésként forgassa a növényeket évente, és kerülje a késői öntözést.

Földibolha: Ezek a kis bogarak lyukakat rágnak a levelekbe. Ha földibolhákat észlel, használjon rovarölő szert, vagy takarja be a növényeket hálóval.

Drótféreg: Ezek a talajban élő férgek megrághatják a hagymák gyökereit és szárát. Ha drótféregeket észlel, forgassa a talajt télen, hogy elpusztítsa a lárvákat.

Betegségek:

Fuzáriumos rothadás: Ez a gombás betegség a hagymák rothadását okozza. Ha fuzáriumos rothadást észlel, távolítsa el az érintett növényeket és hagymát, és forgassa a talajt a következő szezonban.

Peronoszpóra: Ez a gombás betegség foltokat okoz a leveleken. Ha peronoszpórát észlel, távolítsa el az érintett növényeket, és javítsa a talaj vízelvezetését.

Rozsdás foltok: Ez a gombás betegség rozsdás foltokat okoz a leveleken. Ha rozsdás foltokat észlel, távolítsa el az érintett növényeket, és javítsa a talaj vízelvezetését.

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) gondozása során fontos a megelőző intézkedések megtétele a kártevők és betegségek ellen. A fenti tippek követésével egészséges és bőséges termést biztosíthat a kígyóhagymának.

kigyohagyma-allium-scorodoprasum

Betakarítás és tárolás

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) betakarítása és tárolása egyszerű folyamat, amellyel biztosíthatja, hogy a friss hagymát a lehető leghosszabb ideig élvezhesse.

Betakarítás:

A kígyóhagyma hagymái nyáron, a levelek elszáradása után betakaríthatók. A betakarítás optimális ideje akkor van, amikor a levelek alsó harmada elszárad, a felső részük pedig még zöld.

A hagymák betakarításához kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Óvatosan ássa ki a hagymát a talajból, ügyelve arra, hogy ne sértse meg.
 2. Távolítsa el a laza talajt és a gyökereket a hagymákról.
 3. Hagyja a hagymát néhány hétig száradni hűvös, száraz, sötét helyen.
 4. Távolítsa el a száraz külső héjakat a hagymákról.

Tárolás:

A kígyóhagyma hagymát hűvös, száraz, sötét helyen tárolja. A legjobb, ha a hagymát lélegző tárolóedényben, például hálóban vagy papírtasakban tárolja. A hagymák megfelelő körülmények között 3-4 hónapig tárolhatók.

További tippek:

 • A kisebb hagymák általában hamarabb elromlanak, ezért ezeket először használja fel.
 • A hagymák fagyasztva is tárolhatók. Ehhez vágja fel a hagymát apróra, és fagyassza le légmentesen záródó zacskóban.
 • A kígyóhagyma hagymát száríthatja is. Ehhez vékony szeletekre vágja a hagymát, és szárítsa meg sütőben vagy szárítógépben.

A kígyóhagyma (Allium scorodoprasum) hagymáját számos ételben felhasználhatja, beleértve salátákat, leveseket, szószokhoz, pácokhoz és pesztókhoz. Fogyasztható nyersen vagy főzve, és számos gyógyhatással is rendelkezik.

A fenti tippek követésével biztosíthatja, hogy a kígyóhagyma hagymát a lehető leghosszabb ideig frissen tartsa, és élvezze ízét a konyhájában!

Jó kertészkedést!

 KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay