Metélőhagyma (Allium schoenoprasum) ültetése és gondozása

metelohagyma-allium-schoenoprasum

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) rövid bemutatása

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) más néven snidling, a tavasz első hírnökei közé tartozó, apró termetű, évelő növény, mely a hagymafélék családjába tartozik. Friss, zsenge levelei már kora tavasszal fogyaszthatóak, ízletes fűszernövényként és értékes táplálék kiegészítőként is szolgálnak, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok.

30-50 cm magasságra nő, hengeres, üreges, sötétzöld levelei enyhe hagymaízzel bírnak. Lila-rózsaszín gömbvirágzatban nyílik a virága júniustól júliusig. Természetes élőhelye Európa és Ázsia. Napfényt, jó vízelvezetésű talajt és mérsékelt öntözést igényel.

Frissen fogyasztva a legfinomabb, salátákba, szendvicsekre, levesekbe, rántottákba, omlettekbe tehetjük. Szárítva is tárolható, így télen is élvezhetjük friss ízét. Virágai ehetőek, dekoratív kiegészítői lehetnek salátáknak és előételeknek.

C-vitaminban, A-vitaminban, káliumban, kalciumban és vasban gazdag. Erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Magról vagy tőosztással ültethető. Magokat kora tavasszal vagy ősszel kell vetni. Tőosztást tavasszal vagy ősszel végezhetünk. Nem igényel különösebb gondozást, csak rendszeres öntözést és gyomlálást.

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) igazi kincs a konyhában és a kertben is. Könnyen termeszthető, ízletes és egészséges. Ha friss fűszernövényt szeretnél a konyhádban, ültess metélőhagymát!

metelohagyma-allium-schoenoprasum

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) ültetése

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) más néven snidling, egy könnyen termeszthető és gondozható fűszernövény, amely friss ízt adhat a konyhádnak. Akár a konyhaablakodban cserépben, akár a kertedben ülteted, egész évben élvezheted a friss metélőhagyma ízét.

Mikor ültessünk metélőhagymát?

A metélőhagyma ültetése két időpontban ideális:

Kora tavasz (március-április): Ez a legnépszerűbb ültetési időpont, a talaj felmelegedése után a magok hamar kihajtanak.

Ősz (szeptember-október): Ősszel ültetve a metélőhagyma tavaszra erősebb töveket fejleszt, és korábban is hozhat termést.

Hogyan ültessünk metélőhagymát?

A metélőhagymát kétféleképpen szaporíthatjuk: magról vetéssel vagy tőosztással.

Magról vetés:

 1. Válassz egy napos helyet jó vízelvezetésű talajjal. A metélőhagyma szereti a napfényt, és nem kedveli a pangó vizet.
 2. Készítsd elő a talajt. Lazítsd fel a talajt ásóval vagy gereblyével, és keverd komposzttal vagy más szerves anyaggal a tápanyagokban gazdagabb talajért.
 3. Vedd a magokat, és vesd el őket sekélyen, 1 cm mélyre. A magokat ne takard be vastagon a talajjal, csak enyhén nyomkodd le őket a tenyereddel.
 4. Öntözd meg óvatosan a magokat. Ne öntözd túl sokat a talajt, mert a magok elrothadhatnak.

Tőosztás:

 1. Válassz ki egy 2-3 éves, egészséges metélőhagyma tövet.
 2. Óvatosan ásd ki a tövet, és oszd szét 2-3 kisebb részre. Ügyelj arra, hogy ne sérüljenek a gyökerek.
 3. Ültesd el az új töveket a kívánt helyre. A töveket ne ültessük túl közel egymáshoz, hagyj legalább 10 cm távolságot közöttük.
 4. Öntözd meg bőségesen a frissen ültetett töveket.

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) egy könnyen termeszthető és gondozható fűszernövény, amely friss ízt adhat a konyhádnak. A fenti tippeket követve egész évben élvezheted a metélőhagyma ízét és tápláló hatásait.

metelohagyma-allium-schoenoprasum

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) gondozása

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) egy könnyen gondozható fűszernövény, amely egész évben friss ízt adhat a konyhádnak. A gondozása nem igényel sok időt és odafigyelést, de néhány tippet megfogadva biztosíthatod a metélőhagyma optimális növekedését és bő termését.

Locsolás:

Fontos, hogy a metélőhagyma ne szenvedjen víz hiányától, de a túlöntözést is kerülni kell. A korai reggeli öntözés a legideálisabb, így a növénynek van ideje felszívni a vizet a nap folyamán. Ne áztassuk el a talajt, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet.

Gyomlálás:

Rendszeresen gyomláld ki a metélőhagyma körül a gyomokat, hogy ne versenyezzenek a tápanyagokért és a vízért. A talajtakarás segíthet megakadályozni a gyomok növekedését és megtartja a nedvességet a talajban.

Trágyázás:

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) nem igényel sok tápanyagot, de havonta egyszer trágyázhatod komposzttal vagy folyékony műtrágyával. A tavaszi és őszi trágyázás serkenti a növekedést és a termést. Ne trágyázz túl sokat, mert ez károsíthatja a növényt.

Vágás:

A metélőhagyma leveleit rendszeresen vágd le, hogy serkentsd az új növekedést. Vágj le éles késsel néhány levelet a növény tövénél. Ne vágj le egyszerre túl sokat a levelekből, hogy ne gyengítsd el a növényt. A levágott leveleket frissen használd fel salátákban, szendvicsekben vagy más ételekben.

Virágzás:

A metélőhagyma virágai ehetőek, de ha eltávolítod őket, a növény energiáját a levéltermelésre fordíthatja. Csípd le a virágszárakat, amint megjelennek.

További tippek:

 • Ültess metélőhagymát cserépbe a konyhaablakodba, hogy friss fűszert használhass egész évben.
 • Kísérletezz különböző metélőhagyma fajtákkal, hogy megtaláld a kedvencedet.
 • A metélőhagyma virágai ehetőek, és dekoratív kiegészítői lehetnek salátáknak és előételeknek.

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) gondozása egyszerű és nem igényel sok időt. A fenti tippeket követve egész évben élvezheted a metélőhagyma friss ízét és a konyhád díszévé válhat.

metelohagyma-allium-schoenoprasum

Betegségei és kártevői

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) egy viszonylag ellenálló növény, de sajnos előfordulhatnak rajta betegségek és kártevők is. A leggyakoribbak a következők:

Betegségek:

Rozsda: A rozsda gombás betegség, amely sárga vagy barna foltokat okoz a leveleken. Súlyos esetekben a levelek elszáradhatnak és lehullhatnak.

Peronoszpóra: A peronoszpóra gombás betegség, amely sárga vagy barna foltokat okoz a leveleken, valamint fehér penészgomba jelenik meg a fonákukon. A levelek elszáradhatnak és lehullhatnak.

Fuzáriumos rothadás: A fuzáriumos rothadás gombás betegség, amely a növény tövét támadja meg. A növény elszáradhat és elpusztulhat.

Kártevők:

Levéltetvek:A levéltetvek apró, szürkésfehér rovarok, amelyek a növény nedveit szívják. A levelek sárgulnak, deformálódnak és lehullhatnak.

Hagymalégy: A hagymalégy lárvái a növény gyökerét támadják meg. A növény elszáradhat és elpusztulhat.

Tripszek: A tripszek apró, szárnyas rovarok, amelyek a növény nedveit szívják. A levelek sárgulnak, ezüstös foltokkal borulnak és deformálódnak.

Megelőzés:

Változatos vetésforgó: Ne ültess metélőhagymát ugyanabba a talajba egymás után több éven át.

Egészséges növényanyag használata: Csak egészséges növényeket ültess, és távolítsd el a beteg vagy fertőzött növényeket.

Jó vízelvezetés: Biztosítsd a talaj jó vízelvezetését, hogy ne pangjon a víz.

Erős növények: Trágyázd a metélőhagymát komposzttal vagy szerves trágyával, hogy erős és ellenálló legyen.

Kerüld a túlöntözést: Ne öntözd a metélőhagymát túlzottan, mert ez kedvez a gombás betegségeknek.

Kezelés:

Betegségek: A gombás betegségek ellen gombaölő szerekkel lehet védekezni. Fontos, hogy a kezelést a tünetek megjelenésekor megkezdjük.

Kártevők: A kártevők ellen rovarölő szerekkel lehet védekezni. Fontos, hogy a kezelést a kártevők megjelenésekor megkezdjük.

Ha bármilyen betegséget vagy kártevőt észlelsz a metélőhagymádon, fontos, hogy mielőbb cselekedj. A megelőzés a legjobb módja annak, hogy megvédd a metélőhagymát a betegségektől és kártevőktől, de ha már megjelentek, fontos, hogy a megfelelő kezelést alkalmazd.

További tippek:

 • Használj rovarriasztó hálót a metélőhagyma védelmére a kártevők ellen.
 • Ültess metélőhagyma mellé olyan növényeket, amelyek távol tartják a kártevőket, mint a fokhagyma vagy a kakukkfű.
 • Gyűjtsd össze kézzel a kártevőket a metélőhagymáról.
 • Öntsd le a metélőhagymát erős vízsugárral, hogy eltávolítsd a kártevőket.

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) gondozása nem nehéz, de fontos odafigyelni a betegségekre és kártevőkre. A megelőzési tippek és a megfelelő kezelés betartásával egészséges és ízletes metélőhagymát termeszthetsz.

metelohagyma-allium-schoenoprasum

Betakarítás és tárolás

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) egész évben betakarítható, de a legoptimálisabb időpont a tavasz és az ősz, amikor a növény a legbujább. A betakarítás és a tárolás egyszerű, de néhány tippet megfogadva biztosíthatod, hogy a metélőhagyma friss és ízletes maradjon.

Betakarítás:

Vágd le a metélőhagyma leveleit éles késsel a növény tövénél. Ne vágj le egyszerre túl sokat a levelekből, hogy ne gyengítsd el a növényt. A frissen szedett metélőhagymát mosd meg hideg vízben, és szárítsd meg papírtörlővel.

Tárolás:

Hűtőben: A frissen szedett metélőhagymát légmentesen záródó edényben 1-2 hétig tárolhatod a hűtőben.

Fagyasztva: A metélőhagymát le is fagyaszthatod későbbi felhasználásra. Mosd meg és szárítsd meg a leveleket, majd fagyassza le őket egy légmentesen záródó zacskóban vagy dobozban. A fagyasztott metélőhagymát 6 hónapig tárolhatod.

További tippek:

Szárítás: Ha nem szeretnéd rögtön felhasználni a metélőhagymát, száríthatod is. Terítsd ki a leveleket egy papírtörlőre, és szárítsd meg őket napos, meleg helyen. A szárított metélőhagymát légmentesen záródó edényben tárolhatod 6 hónapig.

Virágok: A metélőhagyma virágai ehetőek és dekoratívak is. Használhatod őket saláták, előételek vagy desszertek díszítésére.

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) egy könnyen termeszthető és gondozható fűszernövény, amely friss ízt adhat a konyhádnak. A fenti útmutatót követve egész évben élvezheted a friss metélőhagymát!

Jó kertészkedést!

 KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay