Sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) ültetése és gondozása

sarkanygyumolcs-hylocereus-undatus

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) rövid bemutatása

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) más néven pitaya, egy trópusi kaktusz, amely élénkpiros, rózsaszín vagy sárga, pikkelyes héjú, lédús gyümölcséről ismert. Ez a különleges gyümölcs nemcsak egyedülálló külsejét, de enyhe, édeskés-savanykás ízét is köszönhetően egyre népszerűbb a gyümölcsszeretők körében. A sárkánygyümölcs termesztése otthon is lehetséges, és viszonylag egyszerű gondozást igényel.

sarkanygyumolcs-hylocereus-undatus

A sárkánygyümölcs származása és jellemzői

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) más néven pitaya, egy lenyűgöző trópusi gyümölcs, élénk színével, pikkelyes héjával és egyedi ízével igazi különlegességet varázsol az asztalra. De honnan ered ez a különleges gyümölcs, és mik a jellemzői?

Származás:

A sárkánygyümölcs ősei Mexikó, Közép- és Dél-Amerika száraz, sziklás vidékein éltek. A Hylocereus nemzetségbe tartozó kaktuszfajok vadon termő változatai ma is megtalálhatók ezen a tájon. A termesztett sárkánygyümölcsök őse valószínűleg a Hylocereus undatus faj, de más fajokkal is hibridezték, így jött létre a ma ismert színes gyümölcsök sokasága.

Jellemzői:

Kúszó kaktusz: A sárkánygyümölcs nem fa, hanem egy kúszó kaktusz, hosszú, húsos hajtásaival, amelyek támasztóoszlopra vagy rácsra kapaszkodnak.

Virágok: Nagy, fehér virágai éjszaka nyílnak, édes illatot árasztanak, és a beporzást éjszakai lepkék végzik.

Gyümölcsök: Ovális alakúak, 10-15 cm hosszúak, pikkelyes héjuk élénkpiros, rózsaszín vagy sárga színű. A héj alatt fehér vagy rózsaszín húst találunk, tele apró fekete magokkal.

Íz: A sárkánygyümölcs íze enyhén édeskés-savanyú, kivihez és körtéhez hasonlítható, textúrája pedig puha, lédús.

Előnyei:

Egészséges: A sárkánygyümölcs vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak.

Finom: A gyümölcs íze enyhén édeskés-savanyú, kivihez és körtéhez hasonlítható.

Dekoratív: A sárkánygyümölcs kaktusz gyönyörű dísznövény, élénk színeivel és egyedi formájával feldobja a kertet vagy a teraszt.

Relatíve könnyű gondozni: A sárkánygyümölcs nem igényel különösebb gondozást, csak meleg, napos helyet, mérsékelt öntözést és jó vízelvezetést.

Ha Ön is szeretné megkóstolni a sárkánygyümölcs egzotikus ízét, és élvezni a termesztés örömét, vágjon bele a kertészkedésbe!

sarkanygyumolcs-hylocereus-undatus

A sárkánygyümölcs igényei

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) termesztése otthon is lehetséges, és viszonylag egyszerű gondozást igényel. Ahhoz azonban, hogy ez a különleges kaktusz virágozzon és ízletes gyümölcsöket hozzon, fontos megismerni igényeit, és ideális feltételeket biztosítani számára.

Hőmérséklet:

A sárkánygyümölcs melegkedvelő növény, a 20-30°C közötti hőmérsékletet kedveli. Nem tűri a fagyot, ezért hidegebb klímában teleltetni kell. Ha a hőmérséklet 10°C alá süllyed, vigye be a növényt egy meleg, világos helyre.

Fény:

A sárkánygyümölcsnek teljes napfényre vagy világos árnyékba van szüksége a virágzáshoz és a gyümölcshozatalhoz. Ha nem kap elegendő fényt, a növény elnyúlhat, gyenge hajtásokat nevelhet, és kevesebb gyümölcsöt hozhat.

Vízigény:

A sárkánygyümölcs mérsékelt öntözést igényel. Csak akkor öntözzünk, ha a talaj teljesen kiszáradt. A túlöntözést kerüljük, mert gyökérrothadáshoz vezethet. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a víz ne maradjon meg a tálcán.

Talaj:

A sárkánygyümölcsnek jól vízelvezető, humuszban gazdag kaktuszkeverékre van szüksége. A talaj legyen laza és porózus, hogy a víz könnyen átfolyhasson rajta. Készíthetünk saját kaktuszkeveréket is homok, tőzegmoha és perlit keverésével.

Táplálás:

A tenyészidőszakban (tavasztól őszig) havonta egyszer tápoldatozzunk a növényünket kaktusztrágyával. A téli hónapokban nem szükséges tápoldatozni.

Támasztás:

A sárkánygyümölcs kúszó kaktusz, ezért támasztóoszlopra vagy rácsra van szüksége a kúszáshoz. A támasztást telepítsük a cserépbe ültetéskor, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy stabil-e.

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) nem igényel különösebb gondozást, de ha a fenti feltételeket biztosítjuk számára, hálásan jutalmaz bennünket ízletes és dekoratív gyümölcseivel. Kövesse a tanácsokat, és élvezze a sárkánygyümölcs termesztésének örömét!

sarkanygyumolcs-hylocereus-undatus

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) ültetése

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) termesztése otthon is lehetséges, és viszonylag egyszerű gondozást igényel. Ahhoz, hogy ez a különleges kaktusz gyönyörködtesse Önt virágaival és ízletes gyümölcseivel, kövesse az alábbi lépéseket az ültetéshez:

Szaporítási módok:

A sárkánygyümölcsöt kétféleképpen szaporíthatjuk:

Dugványozás: Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer. Vágjon le egy 30 cm-es dugványt egy egészséges növényről, hagyja száradni a vágott felületet néhány napig, majd ültesse el kaktuszkeverékbe.

Magvetés: Ez a hosszabb és bonyolultabb módszer, de türelmes kertészek számára izgalmasabb is lehet. Áztassa be a magokat 24 órára vízbe, majd ültesse el őket kaktuszkeverékbe, tartsa melegben és párásan.

Ültetés cserépbe:

Válasszon egy vízelvezető lyukacskákkal ellátott cserepet. A cserép mérete a dugvány vagy a magok mennyiségétől függ.

Töltsük fel a cserepet kaktuszkeverékkel. A talaj legyen laza és porózus, hogy a víz könnyen átfolyhasson rajta. Készíthetünk saját kaktuszkeveréket is homok, tőzegmoha és perlit keverésével.

Ültesse el a dugványt vagy a magokat a kaktuszkeverékbe. A dugványt enyhén nyomja a talajba, a magokat pedig szórja a felszínre.

Helyezze a cserepet meleg, világos helyre. A sárkánygyümölcsnek teljes napfényre vagy világos árnyékba van szüksége a virágzáshoz és a gyümölcshozatalhoz.

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) ültetése nem bonyolult feladat. Ha betartja a fenti tippeket, sikeresen termeszthet sárkánygyümölcsöt otthonában, és élvezheti ennek az egzotikus gyümölcsnek a frissességét és ízét. Ne feledje, hogy a sárkánygyümölcs türelmet igényel, de a gondoskodásért ízletes gyümölcsökkel hálálja meg a törődést.

sarkanygyumolcs-hylocereus-undatus

Kártevők és betegségek

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) viszonylag ellenálló növény, de sajnos nem mentes a kártevők és betegségek támadásától. Fontos, hogy felismerjük a fertőzés jeleit, és időben lépjünk, hogy megvédjük a növényt.

Kártevők:

Pajzstetvek: Ezek a apró, barna rovarok a növény levelein és szárain élnek, és a nedveket szívják ki belőlük. A fertőzés jelei a sárga foltok a leveleken, a ragadós mézharmat és a pajzstetvek maguk is láthatóak a levélfonákján.

Atkák: Ezek a mikroszkopikus pókok a növény levelein élnek, és a nedveket szívják ki belőlük. A fertőzés jelei a sárga foltok a leveleken, a finom pókhálók és az atkák maguk is nagyítóval láthatóak a levélen.

Kezelés:

A kártevők elleni küzdelemben a megelőzés a legjobb megoldás. Tartsa a növényt jó légkeringésben, és kerülje a túlöntözést. Ha kártevőket észlel, távolítsa el őket kézzel, ha lehetséges. Ha a fertőzés súlyos, használjon rovarirtó szert, amely kimondottan kaktuszokhoz készült.

Betegségek:

Gombás fertőzések: A gombás fertőzések a túlöntözés, a rossz légkeringés vagy a magas páratartalom következtében alakulnak ki. A fertőzés jelei a barna foltok a leveleken és száron, a penész és a rothadás.

Vírusos fertőzések: A vírusos fertőzések nehezen kezelhetők, és gyakran a növény pusztulásához vezetnek. A fertőzés jelei a torzult levelek, a mozaikmintás foltok és a gyenge növekedés.

Kezelés:

A gombás fertőzések elleni küzdelemben a megelőzés a legjobb megoldás. Tartsa a növényt jó légkeringésben, kerülje a túlöntözést, és távolítsa el a fertőzött leveleket és hajtásokat. Ha gombás fertőzést észlel, használjon gombaölő szert, amely kimondottan kaktuszokhoz készült.

Ha vírusos fertőzést észlel, távolítsa el a fertőzött növényt a kertből, és semmisítse meg. Ne ültessen új növényt ugyanabba a talajba, amíg a fertőzés kockázata elmúlt.

Megelőzés:

A kártevők és betegségek megelőzése érdekében a következőket teheti:

 • Tartsa a növényt jó légkeringésben.
 • Kerülje a túlöntözést.
 • Távolítsa el a fertőzött leveleket és hajtásokat.
 • Használjon steril eszközöket a metszéshez.
 • Rendszeresen ellenőrizze a növényt kártevőkre és betegségekre.
 • Használjon rovarirtó vagy gombaölő szert, ha szükséges.

Ha betartja ezeket a tippeket, megvédheti a sárkánygyümölcsöt a kártevőktől és betegségektől, és élvezheti ennek az egzotikus gyümölcsnek a frissességét és ízét.

sarkanygyumolcs-hylocereus-undatus

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) teleltetése

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) trópusi kaktusz, amely nem tűri a hideget. Ezért a hidegebb klímában teleltetni kell, hogy megvédjük a fagytól és biztosítsuk a virágzást és a gyümölcshordozást a következő tenyészidőszakban.

Teleltetésre alkalmas hely:

A sárkánygyümölcs teleltetéséhez a következő feltételeket kell biztosítani:

 • Hőmérséklet: 10-15°C között
 • Fény: Fényes hely, de nem direkt napfény
 • Páratartalom: Közepes páratartalom

A teleltetésre többféle hely is alkalmas lehet:

 • Fűtött üvegház: Ez az ideális megoldás, ha van fűtött üvegháza. Itt a sárkánygyümölcs ideális hőmérsékleten és páratartalomban telelhet át.
 • Fényes ablakpárkány: Ha nincs fűtött üvegháza, de van egy napos ablakpárkánya, ott is teleltetheti a sárkánygyümölcsöt. Ügyeljen arra, hogy a növény ne érintkezzen közvetlenül a hideg üveggel.
 • Meleg szoba: Ha nincs üvegháza vagy napos ablakpárkánya, teleltetheti a sárkánygyümölcsöt egy meleg szobában is. Helyezze a növényt egy világos sarokba, távol a huzattól és a hőforrásoktól.

Teleltetés előkészületei:

Mielőtt bevinné a növényt a telelőhelyre, végezze el a következőket:

 • Csökkentse az öntözést: Fokozatosan csökkentse az öntözést az őszi hónapok során, hogy a talaj enyhén kiszáradjon.
 • Távolítsa el a virágokat és a terméseket: Távolítsa el a virágokat és a terméseket, hogy a növény energiáját a telelésre fordíthassa.
 • Kártevők és betegségek ellenőrzése: Alaposan ellenőrizze a növényt kártevőkre és betegségekre, és szükség esetén kezelje megfelelően.

Teleltetés gondozása:

A teleltetés során a következőket kell betartani:

 • Fény: Biztosítson a növénynek fényt, de ne direkt napfényt.
 • Hőmérséklet: Tartsa a hőmérsékletet 10-15°C között.
 • Öntözés: Öntözze a növényt csak akkor, ha a talaj teljesen kiszáradt.
 • Páratartalom: Növelje a páratartalmat a növény körül, ha szükséges, párásító használatával.
 • Táplálás: A teleltetés során nem szükséges tápoldatozni a növényt.

Tavasszal:

Amikor a tavasz beköszönt, és a hőmérséklet stabilan 15°C fölé emelkedik, kiviheti a sárkánygyümölcsöt a szabadba. Fokozatosan szoktassa a növényt a szabadtéri körülményekhez, mielőtt végleges helyére tenné.

Tippek:

 • A teleltetés során a sárkánygyümölcs növekedése lelassul, ez teljesen normális.
 • Ne aggódjon, ha a növény néhány levelet veszít a teleltetés során. Tavasszal új hajtásokat fog hozni.
 • Ha a tél folyamán a hőmérséklet 10°C alá süllyed, takarja be a növényt takaróval vagy hőszigetelő anyaggal.

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) teleltetése nem bonyolult feladat, de türelmet és odafigyelést igényel. Ha betartja a fenti tippeket, sikeresen teleltetheti a sárkánygyümölcsöt, és tavasszal gyönyörködhet a virágzásában és a finom gyümölcseiben.

sarkanygyumolcs-hylocereus-undatus

Betakarítás és tárolás

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) betakarítása és tárolása egyszerű feladat, ha betartunk néhány alapvető tippet. Így biztosíthatjuk, hogy a gyümölcsök frissek, ízletesek és minőségük a lehető leghosszabb ideig megmaradjon.

Betakarítás:

Érési jelek: A sárkánygyümölcs érett, ha a színe élénkpirosra vagy sárgára változik, a héja sima és kissé puha tapintású. A héjon lévő pikkelyek kissé nyitva állnak, és a gyümölcs enyhe illatot áraszt.

Betakarítási időpont: A sárkánygyümölcsöt a virágzás után 30-45 nappal lehet betakarítani. A legjobb a kora reggeli betakarítás, amikor a gyümölcsök még hűvösek.

Betakarítási technika: Óvatosan vágjuk le a gyümölcsöt a tövéről éles késsel. Ne csavarjuk vagy rángassuk le a gyümölcsöt, mert ez károsíthatja a növényt.

Tárolás:

Hőmérséklet: A sárkánygyümölcsöt hűvös, száraz helyen kell tárolni, 4-8°C hőmérsékleten. A hűtőszekrény zöldségfiókja ideális tárolási hely.

Páratartalom: A sárkánygyümölcsöt magas páratartalom mellett kell tárolni, hogy megakadályozzuk a kiszáradást. A gyümölcsöket be lehet csomagolni papírtörlőbe vagy műanyag zacskóba, hogy megőrizzük a páratartalmat.

Tárolási idő: A hűtőben tárolva a sárkánygyümölcs kb. egy hétig friss marad.

Tippek:

 • Ne mossa meg a sárkánygyümölcsöt a tárolás előtt, mert ez lerövidítheti az eltarthatóságát.
 • A sérült vagy túlérett gyümölcsöket ne tárolja a többi gyümölccsel, mert megfertőzhetik azokat.
 • A sárkánygyümölcsöt fagyasztva is tárolhatja. Ehhez szeletelje fel a gyümölcsöt, fagyassza le egy tepsin, majd tárolja légmentesen lezárt zacskóban. A fagyasztott sárkánygyümölcs kb. 6 hónapig tárolható.

Felhasználás:

A sárkánygyümölcsöt frissen fogyaszthatjuk, turmixokba, joghurtokba, müzlikbe keverhetjük, vagy salátákhoz, desszertekhez adhatjuk. A gyümölcsből finom dzsemet, lekvárt és szörpöt is készíthetünk.

A sárkánygyümölcs (Hylocereus undatus) betakarítása és tárolása egyszerű feladat, ha betartjuk a fenti tippeket. Így biztosíthatjuk, hogy a gyümölcsök frissek, ízletesek és minőségük a lehető leghosszabb ideig megmaradjon. Élvezze a sárkánygyümölcs egzotikus ízét és tápláló hatásait!

Jó kertészkedést!

 KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay