Elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) ültetése és gondozása

elefant-fokhagyma-allium-ampeloprasum

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) rövid bemutatása

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum), más néven óriás fokhagyma, vagy orosz fokhagyma, nem mindennapi tagja a hagymás zöldségek családjának. Az allium ampeloprasum nevű növény nem a közönséges fokhagyma rokona, hanem közelebb áll a póréhagymához. Hatalmas méretű, akár 10 cm átmérőjű hagymái 4-6 gerezdre oszlanak, melyek enyhe, édeskés ízűek.

Az elefánt fokhagyma nem csupán mérete miatt különleges, de táplálkozási értéke is kiemelkedő. Gazdag vitaminokban (A, C, B6), ásványi anyagokban (kálium, mangán, vas) és antioxidánsokban. Számos jótékony hatással bír, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Ha szeretne ízletes és tápláló hagymát termeszteni a kertjében, az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) tökéletes választás lehet. Ültetése és gondozása nem bonyolult, de néhány fontos szempontot figyelembe kell venni a sikerhez.

elefant-fokhagyma-allium-ampeloprasum

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) eredete és jellemzői

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) nem a közönséges fokhagyma (Allium sativum) rokona, hanem a póréhagymához (Allium porrum) áll közelebb. Őshazája a Földközi-tenger melléke, Kis-Ázsia és Dél-Oroszország, de mára a világ mérsékelt égövi tájain is elterjedt.

Jellemzői:

Méret: Az elefánt fokhagyma hatalmas méretű hagymáról kapta a nevét. Egy hagyma akár 10 cm átmérőjű is lehet, és 4-6 gerezdre oszlik.

Íz: Az elefánt fokhagyma íze enyhe, édeskés, kevésbé csípős, mint a közönséges fokhagymáé.

Levelek: A levelek kékeszöld színűek, szíjszerűek, akár 1 méter magasra is megnőhetnek.

Virágzat: Késő tavasszal vagy kora nyáron virágzik, gömb alakú, rózsaszín vagy lila virágokat hoz.

Kétéves növény: Az elefánt fokhagyma kétéves növény, az első évben csak a levelek fejlődnek ki, a második évben pedig a virágzat és a hagyma.

Eredet:

Az elefánt fokhagyma pontos eredete nem ismert, de valószínűleg a Földközi-tenger mellékén alakult ki. Már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották, és a középkorban is népszerű élelmiszer volt. Magyarországra a 18. században került, és azóta is kedvelt konyhai alapanyag.

Felhasználás:

Az elefánt fokhagymát nyersen, főzve, sütve is fogyaszthatjuk. Felvehetjük levesekbe, pörköltekbe, ragukba, de salátákba is kiváló. Ezen kívül pesto készítésére is alkalmas.

Táplálkozási érték:

Az elefánt fokhagyma gazdag vitaminokban (A, C, B6) és ásványi anyagokban (kálium, mangán, vas). Számos jótékony hatással bír, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) egy ízletes és tápláló hagyma, melynek termesztése nem bonyolult. Jól illik a hazai konyhába, és számos étel ízét fokozhatja. Ha Ön is szeretne valami újat kipróbálni a kertjében, az elefánt fokhagyma tökéletes választás lehet.

elefant-fokhagyma-allium-ampeloprasum

Ültetési feltételek

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) termesztése nem bonyolult feladat, de ahhoz, hogy ízletes és bő termést kapjunk, fontos betartani néhány ültetési feltételt.

Napfényigény:

Az elefánt fokhagyma teljes napfényt igényel a fejlődéshez. Ültessük olyan helyre, ahol a nap naponta legalább 6-8 órát süt.

Talajtípus:

Az elefánt fokhagyma jól vízelvezető, humuszban gazdag talajt kedvel. A talaj pH-jának 6,0 és 7,0 között kell lennie. Ha a talaj túl savas, mész hozzáadásával növelhetjük a pH-t. Ha pedig túl lúgos, komposzt vagy trágya hozzáadásával savanyíthatjuk.

Hőmérséklet:

Az elefánt fokhagyma hidegtűrő növény, -15°C-ig is elviseli a fagyot. Azonban a tavaszi fagyok károsíthatják a fiatal hajtásokat, ezért a kiültetéssel érdemes várni a fagyok elmúltáig.

Ültetési időpont:

Az elefánt fokhagymát ősszel (szeptember-október) vagy tavasszal (április-május) lehet ültetni. Őszi ültetés esetén a növénynek lesz ideje megerősödni a tél beállta előtt, tavasszal pedig a talaj már kellően felmelegedett a növekedéshez.

Ha betartja ezeket a feltételeket, az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) jól fog fejlődni a kertjében, és ízletes termést hoz.

elefant-fokhagyma-allium-ampeloprasum

Ültetési útmutató

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) termesztése egyszerű feladat, de néhány fontos lépést be kell tartani a sikerhez. Kövesse az alábbi útmutatót az elefánt fokhagyma sikeres ültetéséhez:

Szükséges eszközök:

 • Elefánt fokhagyma gerezdek vagy (vetőmagok)
 • Ásó
 • Komposzt vagy szerves trágya
 • Locsolókanna

Ültetési lépések:

Válassza ki a megfelelő ültetési helyet: Keressen egy napos helyet, jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talajjal. A talaj pH-jának 6,0 és 7,0 között kell lennie.

Készítse elő a talajt: Ássa fel mélyen a talajt, és keverjen bele komposztot vagy szerves trágyát a tápanyagok és a vízelvezetés javítása érdekében.

Ültesse a fokhagymagerezdeket: Helyezze a fokhagymagerezdeket 5 cm mélyre a talajba, a hegyes véggel felfelé. A sorok között 40 cm, a tövek között 30 cm távolságot hagyjon.

Öntözze meg a talajt: Locsolja meg alaposan a talajt az ültetés után, hogy a gerezdek nedvesek legyenek.

Takarja be a talajt: Mulcsozza a talajt szalmával, falevéllel vagy komposzttal, hogy megőrizze a nedvességet és elnyomja a gyomokat.

További tippek:

 • Ha őszi ültetés mellett dönt, a növénynek lesz ideje megerősödni a tél beállta előtt.
 • Tavasszal várjon a kiültetéssel, amíg a talaj felmelegedett.
 • Rendszeresen öntözze a növényt, különösen száraz időben.
 • Havonta kétszer trágyázza a növényt általános célú folyékony trágyával a növekedési időszakban.
 • Távolítsa el a gyomokat a talajból, hogy ne versenyezzenek a tápanyagokért a fokhagymával.
 • Figyeljen a kártevőkre és betegségekre, és szükség esetén kezelje őket.

Élvezze az elefánt fokhagyma ízét!

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) ízletes és tápláló hagyma, melynek termesztése nem bonyolult. Kövesse ezeket az egyszerű lépéseket, és hamarosan élvezheti az elefánt fokhagyma ízét a kertjében és a konyhájában is.

elefant-fokhagyma-allium-ampeloprasum

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) gondozása

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) gondozása nem bonyolult, de néhány fontos dologra oda kell figyelni ahhoz, hogy ízletes és bő termést kapjunk.

Öntözés:

Az elefánt fokhagyma rendszeres öntözést igényel, de kerüljük a vízbeállást. A talajt nedvesen, de nem vízben kell tartani. Különösen fontos a rendszeres öntözés a növekedési időszakban (tavasz-ősz) és száraz időben.

Trágyázás:

Az elefánt fokhagymát havonta kétszer kell trágyázni a növekedési időszakban általános célú folyékony trágyával. Ez elősegíti a növény erőteljes növekedését és a nagy hagymák fejlődését.

Gyomlálás:

Rendszeresen távolítsa el a gyomokat a talajból, hogy ne versenyezzenek a tápanyagokért a fokhagymával. A gyomlálás segít megőrizni a talaj nedvességét is.

Kártevők és betegségek:

Az elefánt fokhagyma kevésbé van kitéve a kártevőknek és betegségeknek, mint a közönséges fokhagyma. Azonban előfordulhat, hogy megtámadják levéltetvek, penész vagy rothadás. Ha kártevőket vagy betegségeket észlel, kezelje őket megfelelő biopeszticidekkel vagy fungicidekkel.

További gondozási tippek:

 • A talajt takarja be mulccsal szalmával, falevéllel vagy komposzttal, hogy megőrizze a nedvességet, elnyomja a gyomokat és szabályozza a talaj hőmérsékletét.
 • Figyelje a növény vízigényét, és szükség esetén öntözze meg.
 • Távolítsa el a virágszárakat, amint megjelennek, hogy a növény energiáját a hagymák növekedésére fordítsa.
 • Ellenőrizze a növényt kártevőkre és betegségekre, és szükség esetén kezelje őket.

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) ízletes és tápláló hagyma, melynek gondozása nem bonyolult. Kövesse ezeket az egyszerű tippeket, és hamarosan élvezheti az elefánt fokhagyma ízét a kertjében és a konyhájában is.

elefant-fokhagyma-allium-ampeloprasum

Betakarítás és tárolás

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) betakarítása és tárolása egyszerű feladat, de néhány fontos dologra oda kell figyelni, hogy a hagyma friss és ízletes maradjon a lehető leghosszabb ideig.

Betakarítási időpont:

Az elefánt fokhagyma betakarítására a levelek elszáradásakor kerül sor. Ez általában július-augusztusban történik, de a pontos időpont a fajta és az időjárási viszonyoktól függően változhat.

Betakarítási módszer:

A betakarításhoz ássunk ásóval a hagyma köré, és lazítsuk fel a talajt. Ezután emeljük ki a hagymát a talajból. Ne húzzuk a leveleknél, mert ez károsíthatja a hagymát.

Tárolás:

Az elefánt fokhagymát hűvös, száraz helyen tárolja. A legjobb, ha jól szellőző hálóban vagy papírtasakban tároljuk. A hagymák nem érintkezhetnek egymással, mert ez rothadáshoz vezethet.

Tárolási hőmérséklet:

Az ideális tárolási hőmérséklet 10°C és 15°C között van. A túl magas hőmérséklet kiszáradáshoz vezethet, a túl alacsony hőmérséklet pedig fagyáshoz.

Tárolási páratartalom:

A páratartalomnak 50-60% között kell lennie. A túl magas páratartalom penészedéshez vezethet, a túl alacsony páratartalom pedig kiszáradáshoz.

Tárolási idő:

Az elefánt fokhagyma megfelelő tárolás esetén akár 10 hónapig is eltartható.

További tippek a tároláshoz:

 • Távolítsa el a sérült vagy beteg hagymát a tárolásból.
 • Ne mossa meg a hagymát a tárolás előtt.
 • A hagymát sötétben tárolja, hogy megakadályozza a zöldülését.
 • Rendszeresen ellenőrizze a hagymát, és távolítsa el a rothadt vagy penészes példányokat.

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) ízletes és tápláló hagyma, melynek betakarítása és tárolása nem bonyolult. Kövesse ezeket az egyszerű tippeket, és hamarosan élvezheti az elefánt fokhagyma ízét a konyhájában a tél folyamán is.

elefant-fokhagyma-allium-ampeloprasum

Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Mi az az elefánt fokhagyma?

Az elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) a hagymás zöldségek családjába tartozó növény, de nem a közönséges fokhagyma (Allium sativum) rokona, hanem közelebb áll a póréhagymához (Allium porrum). Hatalmas méretű, akár 10 cm átmérőjű hagymái 4-6 gerezdre oszlanak, melyek enyhe, édeskés ízűek.

Hogyan ültessünk elefánt fokhagymát?

Az elefánt fokhagymát ősszel vagy tavasszal lehet ültetni. Napos helyre, jó vízelvezető talajba ültessük. A hagymák közötti távolságnak 30 cm-nek, a sorok közötti távolságnak pedig 40 cm-nek kell lennie. A hagymák tetejét 5 cm talajjal fedjük be.

Hogyan gondozzuk az elefánt fokhagymát?

Az elefánt fokhagymát rendszeresen kell öntözni, de kerüljük a vízbeállást. A talajt takarja be mulccsal szalmával, falevéllel vagy komposzttal, hogy megőrizze a nedvességet, elnyomja a gyomokat és szabályozza a talaj hőmérsékletét. Figyelje a növény vízigényét, és szükség esetén öntözze meg. Távolítsa el a virágszárakat, amint megjelennek, hogy a növény energiáját a hagymák növekedésére fordítsa. Ellenőrizze a növényt kártevőkre és betegségekre, és szükség esetén kezelje őket.

Mikor kell betakarítani az elefánt fokhagymát?

Az elefánt fokhagymát a levelek elszáradásakor, általában július-augusztusban kell betakarítani.

Hogyan tároljuk az elefánt fokhagymát?

Az elefánt fokhagymát hűvös, száraz helyen tárolja. Jól szellőző hálóban vagy papírtasakban akár 10 hónapig is eltartható.

Milyen receptekben használhatjuk az elefánt fokhagymát?

Az elefánt fokhagymát levesekbe, pörköltekbe, ragukba, salátákba, pestoba is felhasználhatjuk. Ízletes köretként is fogyaszthatjuk grillezett húsokhoz vagy halakhoz.

Hol vásárolhatok elefánt fokhagymát?

Az elefánt fokhagymát kertészetekben, gazdaboltokban, online áruházakban vásárolhatja meg.

Vannak-e más fajtái az elefánt fokhagymának?

Igen, léteznek más fajtái is az elefánt fokhagymának, mint például a ‘Grizzly Giant’, a ‘Russian Giant’ és a ‘Elephant Garlic’. A fajták a méretükben, ízükben és színükben is eltérhetnek.

Jó kertészkedést!

 KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay