Cékla (Beta vulgaris) ültetése és gondozása

cekla-beta-vulgaris

A cékla (Beta vulgaris) rövid bemutatása

A cékla, más néven céklarépa (Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva), a disznóparéjfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó, régóta ismert, kétnyári növény. Ugyanennek a fajnak egy másik változata a spenótra emlékeztető mángold. A céklát elsősorban húsos, sötét lila színű gyökeréért termesztjük, mely a föld alatt fejlődik. Létezik azonban leveles cékla változat is, melynek a leveleit fogyasztják.

A cékla ősidők óta az emberiség tápláléka. A növény legrégebbi nyomait egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származó ásatáson találták. Az i.e. második évezredben a babilóniaiak és a főniciaiak már nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak terjesztették el.

A cékla (Beta vulgaris) nem csak finom, de rendkívül egészséges is. Gazdag vitaminokban (A-, B-, C-vitamin), ásványi anyagokban (kálium, kalcium, vas, szilícium, magnézium) és antioxidánsokban. Fogyasztása segíthet a vérnyomás csökkentésében, a vérképzésben, a máj méregtelenítésében, valamint az állóképesség növelésében.

cekla-beta-vulgaris

 

A cékla (Beta vulgaris) különböző fajtái és tulajdonságaik

A cékla (Beta vulgaris) a színtől a formán át az ízig rengeteg variációban létezik. Íme néhány a legnépszerűbb fajták közül:

Szín alapján:

Vörös cékla: Sötétpiros gyökerével és édes, földes ízével. Salátákba, levesekbe, főzelékekbe és savanyúságokba is kiválóan alkalmas. Néhány népszerű vörös cékla fajta: ‘Detroit Dark Red’, ‘Boltardy’, ‘Red Ace’.

Sárga cékla: Enyhébb ízű, mint a vörös cékla, enyhén vajas, diós aromával. Nyersen fogyasztva, salátákba keverve a legfinomabb. Néhány népszerű sárga cékla fajta: ‘Golden Globe’, ‘Touchstone Gold’, ‘Yellow Ball’.

Fehér cékla: Enyhe, édes ízű, krémes textúrájú. Főleg savanyúságokba és levesekbe használják. Néhány népszerű fehér cékla fajta: ‘Cylindrical White’, ‘Crosby White’, ‘Chioggia’.

Csíkos cékla: Több színben is létezik, csíkos gyökerével mutatós dísznövény is lehet. Íze a színtől függően változhat, de általában édes és enyhén fanyar. Néhány népszerű csíkos cékla fajta: ‘Bulls Blood’, ‘Candy Cane’, ‘Chioggia’.

Forma alapján:

Kerek cékla: A legelterjedtebb forma, sima, gömbölyű gyökerével. Könnyen hámozható és feldolgozható.

Hosszú cékla: Hengeres, hosszúkás gyökerű fajta. Salátákba és savanyúságokba ideális.

Lapított cékla: Korong alakú gyökerű fajta, főleg savanyúságokba és levesekbe használják.

Íz alapján:

Édes cékla: A legnépszerűbb íztípus, édes, földes aromával. Salátákba, levesekbe, főzelékekbe és savanyúságokba is kiválóan alkalmas.

Fanyar cékla: Enyhén fanyar ízű fajta, savanyúságokba és levesekbe ideális.

Diós ízű cékla: Diós, vajas aromával rendelkező fajta, nyersen fogyasztva a legfinomabb.

Fontos megjegyezni, hogy a cékla íze és tulajdonságai a fajtától, a talajtól, a klímától és a termesztési módtól függően változhatnak.

A cékla (Beta vulgaris) kiválóan alkalmas otthoni termesztésre. Válasszon ki egy napos helyet jó vízelvezetésű talajjal, és ültesse el a céklamagokat tavasszal vagy ősszel. Rendszeresen öntözze a növényeket, és tartsa gyommentes a területet. A céklát 60-80 nap múlva betakaríthatja.

cekla-beta-vulgaris

A cékla (Beta vulgaris) tápértéke és egészségügyi előnyei

A cékla (Beta vulgaris) nem csupán finom és sokoldalú zöldség, de rengeteg tápanyagot és antioxidánst is tartalmaz, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak.

Tápérték:

A cékla alacsony kalóriatartalmú, de gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. A cékla egy adagja (100 gramm) a következő tápanyagokat biztosítja:

 • Kalória: 43
 • Fehérje: 2 gramm
 • Zsír: 0 gramm
 • Szénhidrát: 10 gramm
 • Rost: 3 gramm
 • C-vitamin: 13% a napi ajánlott bevitel (RDA)
 • Kálium: 6% az RDA
 • Mangán: 17% az RDA
 • Folsav: 6% az RDA
 • Vas: 3% az RDA

Ezenkívül a cékla a betalainok nevű antioxidánsok kiváló forrása, amelyek gyulladáscsökkentő, rákellenes és védő hatással bírnak a szív- és érrendszerre.

Egészségügyi előnyök:

A cékla fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, többek között:

Vérnyomáscsökkentés: A céklában található nitrátok a szervezetben nitrogén-oxiddá alakulnak, amely segít ellazítani és tágítani az ereket, javítva a vérkeringést és csökkentve a vérnyomást.

Szív- és érrendszeri egészség: A cékla antioxidánsai, mint a betalainok, segítenek védeni a szív- és érrendszert a káros oxidatív stressztől. A cékla rosttartalma is hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.

Rákmegelőzés: A céklában található antioxidánsok, mint a betalainok, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és segíthetnek megelőzni a rákot.

Emésztési egészség: A cékla magas rosttartalma segíti az emésztést és a székrekedés megelőzését.

Energiaszint növelése: A cékla nitráttartalma javítja a sportteljesítményt és növeli az energiaszintet.

A cékla fogyasztása:

A céklát számos módon fogyaszthatjuk. Nyersen fogyasztható salátákban, turmixokban vagy lében. Főzve levesekbe, főzelékekbe, sőt süteményekbe is tehető. A céklából savanyúság is készíthető.

Fontos megjegyezni, hogy a cékla fogyasztása nem mindenki számára javasolt. Bizonyos esetekben, például vesebetegségben szenvedőknél, a cékla fogyasztása problémákat okozhat. Ezért célszerű konzultálni orvossal a cékla fogyasztása előtt, ha bármilyen egészségügyi problémája van.

A cékla (Beta vulgaris) egy finom, tápláló és sokoldalú zöldség, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A cékla beépítése a mindennapi étrendbe kiváló módja annak, hogy javítsa az általános egészségi állapotát.

cekla-beta-vulgaris

Ültetés ideje és helyszíne

A céklát korán tavasszal lehet elültetni, amint a talaj megmunkálhatóvá válik, és a hőmérséklet eléri a 10°C-ot. A hideg hőmérséklet nem árt a céklának, sőt, a hidegebb talajban jobban csírázik a mag. Egyes enyhébb éghajlatú területeken ősszel is ültethető a cékla a hűvösebb hónapokra.

Ültetési helyszín:

A cékla (Beta vulgaris) ideális ültetési helye egy napos terület, jó vízelvezetésű talajjal. A cékla nem szereti a savas talajt, ezért a talaj pH-ját 6,5 és 7,5 között kell tartani. A talajt ültetést megelőtt lazítsa fel és trágyázza komposzttal vagy szerves trágyával.

Ültetési előkészületek:

 • Válasszon ki egy napos helyet jó vízelvezetésű talajjal.
 • Ellenőrizze a talaj pH-ját, és szükség esetén meszezzen.
 • Lazítsa fel a talajt ültetés előtt.
 • Trágyázza a talajt komposzttal vagy szerves trágyával.

Tippek a cékla ültetéséhez:

 • A céklamagokat 2-3 cm mélyre és 5-10 cm távolságra kell vetni egymástól a sorokban.
 • A magokat áztassa vízben 24 órán át az ültetés előtt, hogy gyorsabban csírázzanak.
 • Tartsa a talajt nedvesen az ültetést követő hetekben.
 • Gyomlálja ki a gyomokat a cékla körül, hogy ne versenyezzenek a tápanyagokért.
 • Rendszeresen öntözze a céklát, különösen száraz időben.
 • A céklát 60-80 nap múlva betakaríthatja.

Az ültetési ideje és helye a helyi éghajlattól és a talajviszonyoktól függően változhat.

cekla-beta-vulgaris

A cékla vetése

A cékla (Beta vulgaris) egy finom, tápláló és sokoldalú zöldség, melynek termesztése meglehetősen egyszerű, kezdő kertészek számára is ideális. A sikeres ültetéshez azonban néhány fontos lépést be kell tartanunk:

Vetési folyamat:

Magok előkészítése: A céklamagok apró csomókban vannak, melyeket érdemes szétválasztani ültetés előtt. Egyesek javasolják a magok 24 órás vízbe áztatását a csírázás felgyorsítására.

Vetési mélység és távolság: A magokat 2-3 cm mélyre vetjük egymástól 5-10 cm távolságra a sorokban. A sorok között pedig hagyjunk 30-40 cm helyet.

Vetés: A magokat egyenesen a fellazított talajba szórjuk, majd földdel betakarjuk és alaposan megöntözzük.

Tipp: A cékla csírázása lassú lehet, akár 2-3 hetet is igénybe vehet. Ezen idő alatt tartsuk folyamatosan nedvesen a talajt.

A kelést követő teendők:

Ritkítás: Amikor a cékla palánta eléri az 5 cm-es magasságot, ideje a ritkítás. Ez azt jelenti, hogy a túl sűrűn növekvő növényeket ki kell húzni a földből, hogy a megmaradóknak legyen elég hely fejlődni. A kihúzott növényeket akár salátába is felhasználhatjuk.

Gyomlálás: A ritkítást követően tartsuk továbbra is gyommentes a területet, hogy a cékla ne kelljen versenyeznie a tápanyagokért a gyomokkal.

Öntözés: Rendszeresen öntözzük a céklát, különösen száraz időszakokban. A talaj felszínét tartsuk lazán a kapálással, hogy a levegő megfelelően átjárja azt.

Remélem, ez a részletes útmutató segít a sikeres cékla vetésében és termesztésében!

cekla-beta-vulgaris

A cékla (Beta vulgaris) gondozása

A cékla (Beta vulgaris) termesztése nem bonyolult feladat, de néhány odafigyeléssel javíthatunk a növények egészségén és a termés minőségén.

Öntözés:

A fiatal céklának rendszeres öntözésre van szüksége, főleg a csírázás és a korai növekedés idején. A kifejlett növények szárazságtűrőbbek, de a folyamatos vízhiány miatt a gumók megkeményedhetnek és fásakká válhatnak. Öntözéskor mélyen nedvesítsük meg a talajt, ahelyett, hogy gyakran, de felületesen öntöznénk.

Tápanyag utánpótlás:

Ha a talajt ültetés előtt komposzttal vagy szerves trágyával dúsítottuk, a céklának nem szükséges külön tápanyag utánpótlás. Friss trágyát ne használjunk, mert az nitráttartalom növekedéséhez vezethet a termésben.

Gyomirtás és talajlazítás:

Rendszeresen irtsuk ki a gyomokat a cékla körül, hogy ne vegyék el a növények elől a vizet és a tápanyagokat. Kapálással lazítsuk meg a talaj felszínét, hogy a levegő átjárhassa azt. Ez elősegíti a gyökerek fejlődését és csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát.

Ritkítás:

Amikor a palánták elérik az 5-8 cm-es magasságot, ritkítsuk ki őket. Ez azt jelenti, hogy a túl sűrűn növő növényeket ki kell húzni a földből, hogy a megmaradóknak legyen elég hely a fejlődéshez. A kihúzott növényeket fiatalon akár salátába is felhasználhatjuk.

Kártevők és betegségek:

A cékla viszonylag ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Problémát okozhatnak a levéltetvek, a csigafélék és a lisztharmat. A megelőzésre koncentráljunk a kártevő- és gombaölő szerek használata helyett. Tiszta kertészkedéssel, megfelelő tőtávolsággal és társnövények alkalmazásával csökkenthetjük a kártevők és betegségek megjelenésének esélyét.

Társnövények:

A céklát érdemes társítani más zöldségekkel, például hagymával, salátával vagy fokhagymával. Ezek a növények segítenek távol tartani a kártevőket, illetve kihasználják a talaj különböző rétegeit.

Ne feledje, hogy a cékla gondozása nem bonyolult feladat, de egy kis odafigyeléssel sokat javíthat a termés minőségén.

cekla-beta-vulgaris

Betakarítás és tárolás

A cékla (Beta vulgaris) betakarításának ideje a fajtától függően változhat, de általában 60-80 nappal az ültetés után már szedhető, ha a gumó átmérője eléri az 5-8 cm-t. A korai fajták már 5 cm-es méretnél is betakaríthatók, míg a késői fajták akár 10 cm-esre is megnőhetnek.

A betakarításhoz a következőkre lesz szükség:

 • Vasvilla vagy kapa
 • Vödör vagy kosár
 • Víz (opcionális)

Betakarítási lépések:

Lazítsuk fel a talajt: Vasvillával vagy kapával lazítsuk fel a talajt a cékla körül, hogy könnyebben ki tudjuk húzni a gumókat.

Húzzuk ki a céklát: Fogjuk meg a céklaleveleket, és óvatosan húzzuk ki a gumót a földből. Ha a talaj száraz, először öntözhetjük meg, hogy könnyebben kijöjjön a cékla.

Távolítsuk el a földet: Óvatosan rázzuk le a földet a cékláról. Ne sértsük meg a gumót, mert ez a tárolás során rothadáshoz vezethet.

Vágjuk le a zöldjét: Vágjuk le a céklaleveleket és a gyökereket körülbelül 2 cm hosszúra. Ne vágjuk le túl rövidre a zöldjét, mert ez a tárolás során nedvességvesztéshez vezethet.

Tárolás:

A céklát hűvös, sötét és száraz helyen tárolhatjuk. A legjobb tárolási hőmérséklet 4°C és 10°C között van. A céklát homokba, fűrészporba vagy tőzegbe is ágyazhatjuk.

Tárolási tippek:

 • Ne tárolja a céklát közvetlenül a napfényben vagy hőforrás közelében.
 • Ne tárolja a céklát nedves helyen, mert ez rothadáshoz vezethet.
 • Ne tárolja a céklát más gyümölcsökkel vagy zöldségekkel együtt, mert ezek etilént bocsátanak ki, ami felgyorsíthatja a cékla romlását.
 • A sérült vagy beteg céklát ne tárolja, mert ez megfertőzheti az egészséges céklát is.

Fontos megjegyezni:

 • A céklaleveleket is fogyaszthatjuk. Fiatalon salátába vagy főzelékbe tehetjük.
 • A cékla kiváló forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, többek között C-vitaminnak, káliumnak és folsavnak.

Remélem, ezek az információk segítenek a cékla betakarításában és tárolásában!

Jó kertészkedést!

 KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay