Burgonya termesztése zsákban – Friss krumpli a teraszról

burgonya - termesztése - zsakban

Milyen előnyökkel jár a burgonya termesztése zsákban

A burgonya termesztése zsákban számos előnnyel jár a hagyományos, földben történő termesztéshez képest:

Helytakarékosság: A zsákban termesztett burgonya kevesebb helyet foglal, mint a földben termesztett, így ideális kiskertekbe, erkélyekre és teraszokra is.

Gyorsabb érés: A zsákban a talaj gyorsabban melegszik fel, így a burgonya is gyorsabban érik. Ez akár 2-3 héttel is rövidebb betakarítási időt eredményezhet.

Kevesebb kártevő és betegség: A zsákban termesztett burgonya kevésbé van kitéve a kártevőknek és a betegségeknek, mivel a talaj nem érintkezik közvetlenül a külvilággal.

Könnyebb gondozás: A zsákban termesztett burgonya gondozása egyszerűbb, mint a földben termesztetté. Nem kell kapálni, gyomlálni, és a talajt is kevésbé kell öntözni.

Kevesebb vegyszerhasználat: A zsákban termesztett burgonya kevésbé igényel vegyszeres növényvédelmet, mivel a kártevők és a betegségek kevésbé jelentenek kockázatot.

Környezetbarát: A zsákban termesztett burgonya környezetbarátabb, mint a földben termesztett, mivel kevesebb vizet és vegyszert igényel.

Esztétikus: A zsákban termesztett burgonya dekoratív eleme is lehet a kertnek, terasznak vagy erkélynek.

Szórakoztató: A zsákban termesztett burgonya remek szórakozást nyújthat a családnak, és bevonhatja a gyerekeket is a kertészkedésbe.

Egyedi burgonyafajták: A zsákban termesztés ideális lehet különleges, egyedi burgonyafajták termesztésére is, amelyeket nem találunk meg a boltokban.

A burgonya termesztése zsákban egy egyszerű, hatékony és szórakoztató módja annak, hogy friss burgonyát termeljünk otthonunkban, még akkor is, ha kevés a rendelkezésre álló helyünk.

burgonya - termesztése - zsakbanElőkészületek

A burgonya termesztése zsákban számos előnnyel rendelkezik a hagyományos, földben történő termesztéshez képest. A zsákban termesztett burgonya kevesebb helyet foglal, gyorsabban érik, kevésbé van kitéve a kártevőknek és a betegségeknek, és könnyebb gondozni.

Zsák: Válasszon legalább 30 literes, strapabíró zsákot, amelynek átmérője legalább 40 cm. A zsák anyaga lehet szövet, juta vagy műanyag. A lényeg, hogy jó vízelvezető képességgel rendelkezzen, ezért a zsák alján lyukakat kell vágni.

Vetőburgonya: Válasszon egészséges, csírázásnak indult vetőburgonyát. A kertészeti áruházakban vagy online weboldalakon beszerezheti őket. A korai fajták ideálisak a zsákban történő termesztéshez, mivel gyorsan nőnek és kevesebb helyet igényelnek.

Talaj: Használjon jó minőségű, komposzttal dúsított virágföldet. A burgonya szereti a laza, jó vízáteresztő talajt, amely tápanyagban gazdag. Kerülje a kerti föld használatát, mert az túl nehéz lehet a zsák számára, és növelheti a betegségek kockázatát.

Szerszámok: Beszerezhet szerszámokat is, például kesztyűt, ültetőkanalat és kerti szerszámokat a talaj lazításához.

További tippek:

 • A zsákokat napos helyre tegye, ahol a burgonya legalább 6-8 órányi napfényt kap naponta.
 • A zsákokat egymás mellé is helyezheti, hogy helyet takarítson meg.
 • A zsákokat ne tegye közvetlenül a betonra vagy a térköre, mert ez megakadályozhatja a vízelvezetést.

Következő lépés: Miután beszerezte a szükséges eszközöket és anyagokat, elkezdheti a burgonya ültetését a zsákba.

burgonya - termesztése - zsakbanAz ültetés lépései

A zsák előkészítése után következik az ültetés izgalmas fázisa. Néhány egyszerű lépéssel hamarosan saját, friss burgonyához juthat.

1. Alapozzuk meg a növekedési környezetet:

 • Helyezzen a zsák aljára 40 cm vastag rétegben a jó minőségű, komposzttal dúsított virágföldet.
 • Ez a laza talaj ideális a burgonya gyökérzetének fejlődéséhez és a megfelelő vízelvezetéshez.

2. A vetőburgonya elhelyezése:

 • Válassza ki a csírázásnak indult, egészséges vetőburgonyákat.
 • 3-4 burgonyát egyenletesen helyezzen el a talajrétegen. Ügyeljen arra, hogy a csírák felfelé nézzenek.
 • Távolság: a burgonyák között hagyjon körülbelül 10 cm helyet a szellőzés és a növekedés biztosítására.

3. Takarás és napfényes hely:

 • Fedje be a burgonyákat további 20 – 30 cm vastag virágfölddel.
 • Ez a réteg segíti a csírázást és védi a fiatal növényeket a hidegtől.
 • Helyezze a zsákot olyan napos helyre, ahol a burgonya legalább 6-8 órányi napfényt kap naponta.
 • A napfény elengedhetetlen a fotoszintézishez és a növény egészséges fejlődéséhez.

Tipp: A zsákokat egymás mellé is helyezheti a hely optimalizálása érdekében. Csak ügyeljen arra, hogy ne közvetlenül betonra vagy térkőre tegye őket, mert ez akadályozhatja a vízelvezetést.

burgonya - termesztése - zsakbanBurgonya termesztése zsákban – gondozás

A burgonya sikeres növekedéséhez néhány egyszerű gondozási feladatra van szükség. Akár a saját erkélyén, akár a kertben termeszt, ezek a tippek segítenek a növények virágzásában és a bőséges termés elérésében.

Öntözés: A burgonya rendszeres öntözést igényel, különösen a forró nyári napokon. A talaj legyen nedves, de ne legyen átázott. Ujj teszttel ellenőrizheti a nedvesség tartalmát: ha a felső néhány centiméter száraz, akkor öntözésre van szükség.

Talajlazítás: Időnként lazítsa meg a talaj felső rétegét egy villa segítségével. Ez javítja a szellőzést és elősegíti a víz beszívódását.

Tápanyag-utánpótlás: A burgonya növekedése során tápanyag-utánpótlásra is szüksége van. Használjon erre a célra kifejlesztett, oldható műtrágyát a csomagoláson található utasítások szerint. Alternatívaként szerves trágyát, például komposzt teát is alkalmazhat.

Kupacolás: Ahogy a növények növekednek, a szárak alsó részét folyamatosan takarja be földdel. Ezt a folyamatot kupacolásnak nevezik, és segíti a gyökérzet fejlődését, valamint a gumóképződést. Amikor a növény eléri a 15-20 cm-es magasságot, kezdje el a kupacolást. Használjon erre a célra a zsákból kiásott földet, így újabb hely keletkezik a növény számára. Ezt a műveletet ismételje meg 2-3 alkalommal a növekedési időszak alatt.

Kártevő és betegségvédekezés: Zsákos termesztés esetén a kártevők és a betegségek kevésbé jelentkeznek, mint a szabadföldi termesztésnél. Azonban érdemes odafigyelni a növények állapotára, és szükség esetén bio-növényvédő szereket alkalmazni.

Tipp: A folyamatos termés érdekében ültethet több ütemben burgonyát a zsákokba. Így mindig friss, saját termesztésű burgonyához juthat.

burgonya - termesztése - zsakbanA burgonya betakarítása

A burgonya betakarítása a zsákból izgalmas pillanat, amikor a befektetett munka gyümölcsét kézbe veheti. Íme, néhány tipp a sikeres betakarításhoz:

A megfelelő időpont: A burgonya betakarítására akkor kerül sor, amikor a levelek elszáradnak és sárgulni kezdenek. Ez általában 70-80 nappal az ültetés után következik be. Ha a levelek még zöldek, a burgonya még nem érett be teljesen.

Óvatos betakarítás: Döntse ki a zsákot óvatosan, hogy ne sértse meg a burgonyát. Kézzel szedje ki a gumókat a talajból. Ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a gyökereket, ha a zsákot újra akarja használni.

Válogatás és tárolás: Válogassa át a burgonyát méret és sérülés alapján. A sérült burgonyát fogyassza le, a sértetlen darabokat pedig tárolja hűvös, sötét helyen, 4-5 °C hőmérsékleten. A burgonya így akár hónapokig is eltartható.

Tippek:

 • A betakarítást követően hagyja a burgonyát néhány órán át száradni a napon, mielőtt tárolná.
 • A burgonya hosszabb ideig eltartható, ha homokba vagy tőzegbe ágyazva tárolja.
 • A kisebb burgonyákat használhatja fel vetőburgonyának a következő szezonban.

A burgonya betakarítása zsákból nem bonyolult, és bárki elvégezheti, aki egy kis időt és energiát fektet be a növények gondozásába. A friss, saját termesztésű burgonya íze felülmúlhatatlan, és kárpótolja a befektetett munkáért.

burgonya - termesztése - zsakbanTovábbi tippek a sikeres zsákos burgonya termesztéshez

Társítás: Ültethet a burgonya mellé olyan növényeket, amelyek elriasztják a kártevőket. Például: körömvirág, büdöske, menta.

Mulcsozás: A talaj tetejére terített mulcs, szalma vagy széna segít megtartani a nedvességet és elnyomja a gyomnövényeket.

Forgatás: A zsákokat időnként forgassa meg, hogy a növények egyenletesen kapjanak napfényt.

Esővédelem: Ha tartós esőzés várható, érdemes a zsákokat ideiglenesen védett helyre tenni, hogy a túlzott nedvesség ne károsítsa a burgonyát.

Fajtaválasztás: Kérdezze meg a kertészeti szaküzletben, hogy melyik burgonyafajta alkalmas zsákos termesztésre. A korai és kompakt fajták általában jobban teljesítenek.

Újrahasznosítás: A betakarítás után a zsákot kifordíthatja, a talajt komposztálhatja, és a következő szezonban újra felhasználhatja.

Élmény a termesztés:

A zsákos burgonya termesztés szórakoztató és kifizetődő tevékenység lehet. Nemcsak friss, ízletes burgonyához juthat, hanem megismerheti a növények fejlődési folyamatát is

Kellemes és sikeres termesztést kívánunk!KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay