Édesburgonya (Ipomoea batatas) ültetése és gondozása

edesburgonya - ipomoea - batatas

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) rövid bemutatása

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) más néven batáta, egy trópusi eredetű kúszónövény, melynek gumója ízletes és tápláló. A magyarországi klímában is sikeresen termeszthető, és egyre népszerűbb a kertészek körében. Díszes, szív alakú levelei és tölcsér alakú, lilás-rózsaszín virágai díszítik a kertet. Gumója hengeres, megvastagodott, édes ízű, narancssárga, vörös vagy lila színű lehet. Vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag.
Sokoldalúan felhasználható a konyhában: süthető, főzhető, püré készíthető belőle, sőt chips is.

Napos, meleg helyet és laza, jó vízáteresztő talajt igényel. A gumókat májusban ültessük ki, 20-30 cm mélyre és 50-60 cm távolságra. Rendszeresen öntözzük, de ne áztassuk el a talajt. A gyomlálás és a talajtakarás fontos a gyomok ellen. A betakarítás fajtától függően 90-120 nap után történik. A gumókat hűvös, száraz és sötét helyen tároljuk.

Előnyei közé tartozik: egzotikus ízvilága, egészséges, tápláló volta, viszonylag egyszerű termesztése és dísznövényként is betöltött funkciója. Hátrányai közé sorolható a fagytűrés hiánya, a vízigény és a kártevők, betegségek okozta károsodás lehetősége.

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) egy ízletes, tápláló és sokoldalúan felhasználható növény, melynek termesztése nem bonyolult. Ha egy kis egzotikumot szeretne vinni a kertjébe és az étrendjébe, az édesburgonya ideális választás lehet.

edesburgonya - ipomoea - batatasAz édesburgonya (Ipomoea batatas) fajtái

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) számos fajtája létezik, eltérő színű és méretű gumókkal, valamint ízvilággal. A fajtaválasztáskor érdemes figyelembe venni a termőhelyi adottságokat, az ízlést és a felhasználási célt. Íme, néhány népszerű fajta:

Narancssárga húsú édesburgonya: A legismertebb édesburgonya fajta, mely egyben a legédesebb is. Az összes zöldségnövény közül ennek a legmagasabb a béta-karotin tartalma, ami hozzájárul az egészséges bőr és az éles látás megőrzéséhez.

Lila héjú – fehér húsú édesburgonya: A narancssárga húsú „testvéréhez” képest kevésbé édes, de hasonlóan karakteres íze van. Sokakat a gesztenyére, mogyoróra emlékezteti. Ha valakinek túl édes a narancs színű változat, próbálja ki ezt a típust. A gumók igen nagyra nőnek, nem ritka a kiló feletti sem belőle.

Sárga húsú édesburgonya: Észak-afrikai eredetű, enyhén édes ízű és lágyabb textúrájú, mint a narancssárga húsú édesburgonya. Kicsit magasabb cukortartalommal rendelkezik, így nagyszerű választás lehet például desszertek készítéséhez.

Fehér húsú édesburgonya: A legkevésbé édes típus, általában keményebb textúrájú, mint a többi édesburgonya. Fehér vagy sárgás színű, hosszúkás alakú. Gyakran használják pékárukban, például kenyerekben vagy süteményekben, mivel a fehér édesburgonya finom, enyhén édeskés ízt kölcsönöz ezeknek az ételeknek.

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) egy ízletes, tápláló és sokoldalúan felhasználható növény, melynek termesztése nem bonyolult.

edesburgonya - ipomoea - batatasÜltetése

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) ültetéséhez a fagyok elmúlását kell megvárni, jellemzően ez áprilisra esik Magyarországon. A növény napos, meleg helyet kedvel, ezért olyan kertrészt válasszunk számára, amely legalább napi 6-8 órát kap napfényt. A talaj legyen laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, és lehetőség szerint homokos jellegű. Ha a kertünkben a talaj kötött szerkezetű, érdemes ültetés előtt homokkal vagy perlittel lazítani azt.

Az ültetés lépései a következők:

Gumó előkészítése: Az ültetés előtt érdemes a gumókat 24 órára vízbe áztatni. Ez elősegíti a csírázás beindulását.

Ültetési idő és mélység: Áprilisban, amikor már elmúltak a tavaszi fagyok, ülhetjük ki a gumókat a szabadföldbe. A kiültetés mélysége 20-30 cm legyen.

Távolság a növények között: A növények között legalább 50-60 cm távolságot hagyjunk, hogy megfelelő helyük legyen a növekedéshez és a föld alatti gumók fejlődéséhez.

Ültetési mód: Ássunk ki egy megfelelő méretű lyukat a talajba, majd helyezzük bele a gumót úgy, hogy a hajtásrügyek felfelé nézzenek. Ezután takarjuk be a gumót földdel és nyomkodjuk meg óvatosan a talajt körülötte.

Öntözés: Ültetés után alaposan öntözzük meg a földet a gumók körül.

Néhány további tipp az ültetéshez:

Ha nincs megfelelően laza a talaj, akkor érdemes magaságyást készíteni az édesburgonya számára. Az ültetés előtt komposzttal vagy trágyával javíthatjuk a talaj minőségét.

A növények körüli talajt érdemes mulcsozni szalmával vagy fűnyíróval lekaszált fűvel. Ez segít megőrizni a nedvességet a talajban és megakadályozza a gyomok növekedését.

edesburgonya - ipomoea - batatasAz édesburgonya (Ipomoea batatas) gondozása

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) ültetésével nem ér véget a történet. Ahhoz, hogy ízletes, zamatos gumókat szüretelhessünk, gondoskodnunk kell a növényről. Lássuk, mire kell figyelnünk az édesburgonya egészséges fejlődése érdekében!

Öntözés:

Az édesburgonya vízigényes, főleg a forró, száraz nyáron. Rendszeresen öntözzük, de ne locsoljuk túl, mert a gumók rothadhatnak.

 • Általában heti 1-2 alkalommal öntözzünk, a talaj nedvességtartalmától függően.
 • A mély öntözés a legjobb, ami eléri a gyökereket.
 • Kerüljük a felszíni pangó vizet.

Gyomirtás és talajtakarás:

A gyomok elszívják az édesburgonya tápanyagait és vizét, ezért fontos a gyomirtás.

 • A fiatal növények körül kézzel is kiirthatjuk a gyomokat.
 • Amikor a növények fejlődnek és indákat növesztenek, mulcsozzuk a tövüket.
 • A mulcs segít megőrizni a talaj nedvességét, gátolja a gyomok növekedését és szabályozza a hőmérsékletet.
 • Szalma, fűnyíróval lekaszált fű vagy faforgács használható mulcsként.

Tápanyagutánpótlás:

Az édesburgonya nem igényel külön tápanyagutánpótlást, ha a talajt komposzttal vagy trágyával előkészítettük az ültetés előtt.

 • Ha szükségesnek látjuk, szerves trágyával, például komposzt tea formájában öntözzük a növényt.
 • Kerüljük a nitrogén túltrágyázást, mert ez a levélzet növekedését fogja elősegíteni a gumók fejlesztése helyett.

Metszés:

Az édesburgonya metszése nem kötelező, de segíthet a növény terülésének szabályozásában és a gumóképződés fokozásában.

 • Ha a növény túlságosan elterül és sok hajtásrügy jelenik meg a száron, csípjük vissza őket.
 • Ez arra ösztönzi a növényt, hogy a gumók fejlesztésére koncentráljon a hajtások növelése helyett.

Követve ezeket az egyszerű gondozási tippeket, ősszel egészséges és ízletes édesburgonya termést takaríthatunk be.

edesburgonya - ipomoea - batatasBetakarítása

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) betakarításának ideje a fajtától és az időjárási körülményektől függően változik, azonban általánosságban elmondható, hogy Magyarországon 90-120 nappal az ültetés után kerülhet sorra.

Honnan tudhatjuk, hogy beértek az édesburgonyák?

A növény levelei sárgulni és elhalni kezdenek az első fagyok beköszönte előtt. Ez a legfontosabb jel, ami alapján tudhatjuk, hogy ideje betakarítani az édesburgonyát.

A gumók méretéből is következtethetünk az érettségre. A legtöbb fajta gumója eléri a teniszlabda vagy a tojás méretét.

Betakarítási lépések:

 1. Eszközök: Ássunk ki egy villát vagy ásót a betakarításhoz.
 2. Óvatos ásás: Óvatosan ássuk ki a gumókat a földből, hogy ne sértsük meg őket. A vasvilla használata segíthet a talaj fellazításában és a gumók kiemelésében.
 3. Szárítás: Betakarítás után hagyjuk az édesburgonyákat a földön néhány órára száradni. Ez segít a héj megszilárdulásában és a tárolási élettartam meghosszabbításában.
 4. Tisztítás: Távolítsuk el a felesleges földet a gumókról, de ne mossuk őket, mert ez csökkentheti a tárolási élettartamot.
 5. Válogatás: Vágjuk le a szárat a gumóról, és válogassuk szét az édesburgonyákat. A sérült vagy beteg gumókat különítsük el a jóktól.

Tárolás:

Az édesburgonya hűvös, száraz, sötét helyen tárolható optimálisan. A legjobb tárolási hőmérséklet 10-15°C körül van. Soha ne tároljuk az édesburgonyát hűtőszekrényben, mert ez megkeményíti a keményítőt benne és édes ízét tompítja. Szalmaágyon vagy homokkal töltött ládákba is tárolhatjuk az édesburgonyát, így megakadályozhatjuk a kiszáradást és a puhulást. A gumók így 3-4 hónapig is eltarthatók.

Követve ezeket a tippeket, sikeresen betakaríthatja és tárolhatja az ízletes, hazai termesztésű édesburgonyát!

edesburgonya - ipomoea - batatasTippek és trükkök

További tippek:

Ha korai termést szeretnénk, előhajtathatjuk a gumókat. Különböző színű és ízű édesburgonya fajtákat is ültethetünk. Az édesburgonya sokoldalúan felhasználható a konyhában.

Trükkök:

A gumók csíráztatását elősegíthetjük, ha ültetés előtt meleg vízbe áztatjuk őket. Ha a talaj nem homokos, homokkal keverhetjük, hogy javítsuk a vízáteresztő képességét. A talajtakarás segít megőrizni a nedvességet a talajban és gátolja a gyomok növekedését. A nitrogén túltrágyázást kerüljük, mert ez a levélzet növekedését fogja elősegíteni a gumók fejlesztése helyett.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak általános tippek és tanácsok. A helyi éghajlat és a talajviszonyok befolyásolhatják az édesburgonya termesztését. Ezért mindig érdemes tájékozódni a helyi szakértőknél, hogy a legjobb eredményt érhessük el.

Kellemes és sikeres termesztést kívánunk!KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay