Tavaszi fokhagyma (Allium sativum) ültetése gondozása

tavaszi - fokhagyma - allium - sativum

Tavaszi fokhagyma (Allium sativum) rövid bemutatása

A tavaszi fokhagyma (Allium sativum) egynyári növény, melynek gumóját (hagymáját) fogyasztjuk. A hagyma gerezdekre bontható, melyeket dugványként ültetünk. A tavaszi fokhagyma ültetése kora tavasszal, február végén – március elején történik. A betakarítás július közepén – végén esedékes.

A tavaszi fokhagyma előnyei:

 • Könnyebb termeszteni, mint az őszi fokhagymát.
 • Kevésbé hajlamos a betegségekre és a kártevőkre.
 • Hosszabb ideig tárolható.

A tavaszi fokhagyma termesztése:

A fokhagyma napos, jó vízelvezetésű talajt igényel. Ültetés előtt komposzttal vagy trágyával dúsítsuk a talajt. A gerezdeket 5-10 cm mélyre, 10 cm tőtávolságra és 25 cm sortávolságra ültessük. A fokhagymát rendszeresen öntözzük, de ne túlöntözzük. Fontos a gyomlálás és a talaj lazítása. Szükség esetén pótoljuk a tápanyagokat komposzttal vagy folyékony trágyával. A fokhagymát akkor takarítsuk be, amikor a levelek sárgulni és száradni kezdenek. A betakarított fokhagymát hűvös, száraz helyen tároljuk.

A tavaszi fokhagyma (Allium sativum) felhasználása:

A fokhagyma sokoldalúan felhasználható a konyhában. Nyersen, főzve, sütve, párolva is fogyasztható. Számos ételhez adhatunk fokhagymát, hogy ízletesebbé tegyük. A fokhagyma nemcsak finom, de egészséges is. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

tavaszi - fokhagyma - allium - sativumA tavaszi fokhagyma ültetése

A sikeres termesztéshez fontos a megfelelő időpont kiválasztása, a talaj előkészítése, a gerezdválasztás és az ültetés helyes technikája.

A talaj előkészítése:

A tavaszi fokhagyma (Allium sativum) napos, jó vízelvezetésű talajt igényel. A talajt ültetés előtt ásd fel mélyen, és keverd össze komposzttal vagy trágyával a tápanyagok pótlására. A talaj legyen laza és morzsalékos, hogy a gyökerek könnyen fejlődhessenek.

Gerezdválasztás:

Ültetéshez válassz egészséges, kemény gerezdeket sérülések nélkül. A puha, penészes vagy sérült gerezdek nem alkalmasak ültetésre. A nagyobb gerezdekből általában nagyobb hagyma fejlődik.

Ültetés:

 • Ültesd a gerezdeket 5-10 cm mélységbe, a gyökeres résszel lefelé.
 • A tőtávolság legyen 10 cm, a sortávolság pedig 25 cm.
 • A gerezdeket takard be földdel, és alaposan öntözd meg.

Tippek a sikeres ültetéshez:

 • Ne ültess fokhagymát frissen trágyázott talajba, mert ez gombás fertőzésekhez vezethet.
 • Ha a talaj fagyos, várj a felengedésig az ültetéssel.
 • A gerezdválasztáskor figyelj arra, hogy a fokhagymafajta a helyi klímához illeszkedjen.
 • A tavaszi fokhagyma jobban bírja a szárazságot, mint az őszi, de a hozama kisebb lehet.
 • A fokhagyma ültethető magról is, de ez hosszabb időt vesz igénybe, és a hozam is kevesebb lehet.

Betakarítás:

A fokhagymát akkor takarítsd be, amikor a levelek sárgulni és száradni kezdenek. A betakarítás július közepén – végén esedékes. A hagymákat óvatosan ásd ki, és szárítsd meg őket.

tavaszi - fokhagyma - allium - sativumA tavaszi fokhagyma (Allium sativum) gondozása

A tavaszi fokhagyma (Allium sativum) viszonylag egyszerűen gondozható növény, de a sikeres termesztéshez fontos megismerni az igényeit. Íme a legfontosabb gondozási lépések:

Öntözés:

A fokhagyma nem szereti a túlzott nedvességet, de a szárazságot sem viseli jól. Rendszeresen öntözd, különösen a száraz időszakokban. A legjobb módszer az alapos öntözés, majd hagyd a talaj felső pár centiméterének kiszáradni az újabb öntözés előtt. Kerüld a túlöntözést, mert a rothadás kialakulásához vezethet.

Gyomirtás:

A gyomok elvonják a tápanyagokat és a vizet a fokhagymától, ezért fontos a rendszeres gyomlálás. Gyomlálj kézzel vagy szerszámmal, ügyelve arra, hogy ne sértsd meg a fokhagyma gyökereit. Mulcsozással segítheted a gyomok elnyomását és a talajnedvesség megőrzését. Használj szalmát vagy komposztot mulcsanyagként.

Tápanyagpótlás:

A tavaszi fokhagyma általában nem igényel extra tápanyagpótlást, ha a talajt ültetés előtt komposzttal vagy trágyával dúsítottad. Ha a növények sárgulnak vagy gyengének tűnnek, nitrogénhiányra utalhat. Ilyen esetben használj folyékony nitrogéntrágyát az öntözővízhez keverve.

Kártevő- és betegségvédekezés:

A tavaszi fokhagyma (Allium sativum) viszonylag ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben. A legjobb megelőzés az egészséges növények termesztése és a megfelelő forgatás. Ne ültess fokhagymát ugyanarra a helyre 4-5 évenként. Ha mégis megjelennek kártevők (pl. hagymatripsz), használj biopeszticideket a védekezéshez.

További gondozási tippek:

 • A virághajtások, amelyek a növény közepén fejlődhetnek, eltávolíthatók, hogy a növény a hagyma növesztésére koncentrálhassa az energiáját.
 • A talaj lazítása segíti a levegő áramlását a gyökerek körül.
 • Figyeld meg a növényeket, és ha bármilyen elváltozást vagy betegség jeleit látod, azonnal cselekedj.

A fenti gondozási tippek betartásával egészséges és ízletes tavaszi fokhagymát termeszthetsz a kertedben.

tavaszi - fokhagyma - allium - sativumA fokhagyma betakarítása

A tavaszi fokhagyma (Allium sativum) betakarítása a termesztés utolsó és fontos lépése. A megfelelő időpont kiválasztása és a betakarítás helyes technikája biztosítja a hozam minőségét és eltarthatóságát.

A betakarítás ideje:

A fokhagyma akkor érett be, és takarítható be, amikor a levelek alsó harmada megsárgul és elszárad. Ez általában július közepén – végén esik. A betakarítást ne késlekedj, mert a túlérett hagyma széteshet és nehezebben tárolható.

A betakarítás technikája:

Kézi betakarítás: Áss ki a hagymákat óvatosan ásóval vagy villával, ügyelve arra, hogy ne sértsd meg a gyökereket.

Gépi betakarítás: Nagyobb területeken gépi betakarítás is alkalmazható.

A betakarítás utáni teendők:

 • Szárítás: A betakarított fokhagymát hagyd a földön száradni néhány napig.
 • Tisztítás: Távolítsd el a száraz leveleket és a szennyeződéseket a hagymákról.
 • Rendezés: Méret és minőség alapján válogasd szét a hagymákat.
 • Tárolás: A fokhagymát hűvös, száraz, szellős helyen tárold koszorúba fonva vagy hálós zsákban.

Tippek a sikeres betakarításhoz:

 • Ne várd meg, amíg a fokhagyma levelei teljesen megsárgulnak és elszáradnak, mert ekkor már túlérett lehet.
 • Óvatosan ásd ki a hagymákat, hogy ne sértsd meg őket.
 • A szárítás fontos a fokhagyma eltarthatósága szempontjából.
 • A tárolás során ügyelj a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra.

Fontos megjegyezni, hogy a betakarítás pontos időpontja és technikája a helyi éghajlati viszonyoktól és a termesztett fokhagymafajtától függően változhat.

tavaszi - fokhagyma - allium - sativumTovábbi tippek a sikeres fokhagymatermesztéshez

A tavaszi fokhagyma (Allium sativum) termesztése során a siker érdekében érdemes néhány dolgot szem előtt tartani a talaj előkészítésén és az ültetésen kívül is.

A megfelelő fajta kiválasztása kulcsfontosságú. A tavaszi fokhagymafajták jobban bírják a szárazságot, míg az ősziek a hideget. Néhány népszerű tavaszi fokhagymafajta: ‘Lila’, ‘Erdei’, ‘Kőszegi’. Ügyeljünk arra, hogy olyan fajtát válasszunk, ami jól illeszkedik a helyi klímához.

A forgatás fontos a talaj egészségének megőrzése szempontjából. Ne ültessünk fokhagymát ugyanarra a helyre 4-5 évenként. Ez segít megelőzni a talajkimerülést és a betegségek kialakulását.

A mulcsolás segíthet a gyomok elnyomásában és a talaj nedvességének megőrzésében. Szalma, komposzt vagy faforgács mind megfelelő választás lehet mulcsanyagként.

A növényeinket rendszeresen figyeljük meg, hogy időben észrevegyük a kártevőket és a betegségeket. A leggyakoribb kártevők közé tartozik a hagymalégy, a hagymatripsz és a fonálféreg. A leggyakoribb betegségek pedig a peronoszpóra, a rozsda és a lisztharmat. Kártevők és betegségek ellen biopeszticideket is bevethetünk.

Az öntözésnél is fontos az arany középutat megtalálni. A tavaszi fokhagyma (Allium sativum) nem szereti a túlöntözést, de a folyamatos szárazságot sem viseli jól. Rendszeresen öntözzük, de ügyeljünk arra, hogy a talaj ne ázzon el.

A növények energiájának a hagyma növekedésére való összpontosításához a virághajtások eltávolítása is hozzájárulhat.

Betakarítás ideje akkor jön el, amikor a levelek alsó harmada megsárgul és elszárad. A betakarított fokhagymát pedig hűvös, száraz, szellős helyen tároljuk.

Ezeknek a tippeknek a betartásával remélhetőleg sikeres fokhagymatermesztésre számíthatsz!

Jó kertészkedést!KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay