Mák (Papaver somniferum) ültetése és gondozása

mak - papaver - somniferum

A mák (Papaver somniferum) rövid bemutatása

A mák (Papaver somniferum) nem csupán lenyűgöző virágairól ismert, de sokoldalú növény, gazdag történelemmel. A pipacsfélék családjába tartozó egyéves növény élénk színeivel díszíti a kerteket, magjai pedig az élelmiszeriparban és a gyógyászatban is használatosak.

Virágzó szépség: A mák legmegkapóbb tulajdonsága kétségtelenül virága. Nagy, tányér formájú virágai fehér, rózsaszín, lila vagy akár ezek keverékében pompáznak. A virágzás nyáron történik, és elképesztő látványt nyújt.

Több, mint dísznövény: A mák magjait évszázadok óta használják élelmiszerként. Péksüteményekbe, salátákba szórva vagy olaj formájában fogyasztva finom ízt és értékes tápanyagokat biztosít.

Gyógyászati alkalmazás: A mák egyes részeiben található alkaloidok gyógyászati hatással is bírnak. Alkalmazása azonban kizárólag orvosi felügyelet mellett javasolt!

A mák (Papaver somniferum) egyes fajtái olyan alkaloidokat tartalmaznak, amelyek kábítószerként használatosak. Ültetés előtt mindenképpen tájékozódjon a helyi jogszabályokról, hogy a termesztés legális legyen.

mak - papaver - somniferumA mák (Papaver somniferum) termesztése Magyaroszágon

A mák (Papaver somniferum) Magyarországon kultikus növénynek számít, évszázados hagyományokkal rendelkezik termesztése és felhasználása terén. A mákmagok nem csupán ízletes élelmiszert jelentenek, de a gyógyászatban is fontos szerepet töltenek be. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a mák egyes fajtái kábítószert tartalmaznak, ezért a termesztés szigorúan szabályozott.

A mák termesztésének jogi keretei:

Magyarországon a mák termesztése engedélyhez kötött. Saját részre, legfeljebb 499 m²-en, alacsony ópiumtartalmú (0,06% alatti) mák termeszthető engedély nélkül. Ezen mennyiség felett, illetve magasabb ópiumtartalmú fajták esetén engedélyt kell beszerezni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI), élelmezési és díszítő mák célú értékesítés esetén pedig a NÉBIH-től is.

mak - papaver - somniferumA mák ültetése

A mák (Papaver somniferum) festői virágaival és sokoldalú felhasználásával gazdagítja kertjeinket. Magyarországon a termesztése engedélyhez kötött, azonban alacsony ópiumtartalmú fajták esetén engedély nélkül is ültethet némi odafigyeléssel.

Mikor ültethető a mák?

Tavasz: A tavaszi vetés március-május hónapokra esik. Ez a gyakoribb módszer, hiszen így a növényeknek több idejük van virágozni és kifejlődni.

Ősz: Az őszi vetésre augusztus-szeptemberben kerülhet sor. Ez a módszer főként a nagyobb mákhozam eléréséhez ajánlott.

A mák ültetési helyének kiválasztása:

A mák számára a napos fekvésű hely a legideálisabb. Legalább 6-8 órányi direkt napsütésre van szüksége naponta. A talaj legyen jó vízelvezetésű, homokos vagy vályogos szerkezetű.

A mák vetése:

A talaj előkészítés: A talajt lazítsa meg ásóval vagy kapával. Gyomtalanítsa a területet, és szükség esetén keverjen a földbe egy kevés komposztot.

Vetés: A mákmagokat közvetlenül a szabadföldbe kell vetni. Nem szükséges őket mélyen befedni, elég, ha 1 cm mélyre nyomkodja őket a talajba. A sorok között tartson 30 cm távolságot, a növények között pedig 15 cm-t.

Öntözés: A vetés után óvatosan öntözze meg a területet. Fontos, hogy a talaj nedves legyen, de ne ázott.

Betartva ezeket a tippeket, Ön is gyönyörű mákokat nevelhet kertjében. A nyár folyamán élvezheti majd lenyűgöző virágait, és akár a magokat is betakaríthatja későbbi felhasználásra.

mak - papaver - somniferum 

A mák gondozása

A mák (Papaver somniferum) csodálatos virágaival és sokoldalú felhasználásával örvendezteti meg kertészkedőket. Bár nem igényel túl sok törődést, mégis néhány fontos lépéssel elősegítheti a növény virágzását és egészségét.

Öntözés:

A mák nem szereti a pangó vizet, ezért a locsolásnál fontos az arany középutat megtalálni. Rendszeresen ellenőrizze a talajt. Ha a felső néhány centiméter száraznak tűnik, ideje öntözni.

Öntözéskor inkább mélyebben áztassa át a talajt, ahelyett, hogy naponta keveset locsolna. Ez segíti a gyökerek mélyebb növekedését. Kerülje a túlöntözést, mert a rothadás kialakulásához vezethet.

Gyomlálás:

A gyomok elszívhatják a máktól a vizet és a tápanyagokat, ezért fontos a rendszeres gyomlálás. A fiatal palánták körül különösen figyeljen a gyomirtásra. Kézzel is kihúzhatja a gyomokat, vagy használhat kapát is.

Mulcsozás segíthet a gyomok visszaszorításában. A vetés után terítsen szerves anyagból készült mulcsot a talajra a növények körébe.

Trágyázás:

A mák nem igényel sok tápanyagot. A tavaszi komposzt mulcs általában elegendő a növény számára. Ha a talaja nagyon szegény tápanyagokban, a vetés előtt szórhat ki egy kevés szerves trágyát.

Kártevők és betegségek:

A mákot néhány kártevő és betegség megtámadhatja, például a csigák, a levéltetvek, illetve a gombás betegségek. Figyelje a növényeket a kártevők és betegségek jeleire, például a levelek sárgulására, lyukakra vagy a növény deformációjára.

Csigák ellen használhat csigariasztót vagy kézzel is összeszedheti őket. Levéltetvek ellen használhat házi készítésű rovarirtó szereket, például csalánlevet vagy szappanos vizet.

Gombás betegségek esetén fungicidek alkalmazása válhat szükségessé. Fontos azonban, hogy csak bio-fungicideket használjon, ha a mák termését később élelmiszerként szeretné felhasználni.

Gondozásával kapcsolatos odafigyeléssel gyönyörű virágzó növényeket nevelhet, és akár a mákmagokat is betakaríthatja későbbi felhasználásra.

mak - papaver - somniferumA mák (Papaver somniferum) betakarítása

A mák (Papaver somniferum) lenyűgöző virágai nyáron kápráztatják el kertünket, de ne feledkezzünk meg a virágzás után megjelenő igazi értékről – a mákról! A mákmagok sokoldalúan felhasználhatók, így érdemes tudni, mikor és hogyan érdemes betakarítani őket.

Mikor takarítsuk be a mákot?

A mák betakarításának a titka a türelem.

Virágzás: A mák jellemzően nyár elején, június-július környékén virágzik. Élvezze a lenyűgöző látványt, hiszen a virágok csak néhány napig pompáznak.

Tokképződés: A virág elszáradása után a növényen egy gömb alakú tok fejlődik ki, mely a magokat tartalmazza. Ez a tok kezdetben zöld színű, és fokozatosan száradni kezd.

Betakarítási idő: A mák betakarításának ideális ideje akkor jön el, amikor a máktok teljesen kiszáradtak és barnás színűvé váltak. Ezt könnyű ellenőrizni: óvatosan rázogassa meg a tokot. Ha zörgő hangot hall, és a tok könnyen megnyílik érintésre, a magok készen állnak a betakarításra.

A mák betakarításának lépései:

Eszközök: A mák betakarításához nem kell sok minden. Készítsen elő egy éles kést, kesztyűt és papírzacskókat a szárításhoz.

Vágás: Vágja le a máktokot a szárral együtt, néhány centiméterrel a tok alatt. A kesztyű viselése ajánlott, mert a szárak némi irritációt okozhatnak a bőrön.

Szárítás: Helyezze a levágott máktokot egy jól szellőző, száraz helyre fejjel lefelé. Egy szűrő vagy szúnyogháló is alkalmas lehet a szárításra. A szárítás néhány napot vesz igénybe.

Magkinyerés: Amikor a máktok teljesen kiszáradtak, óvatosan verje ki a magokat a tokból. Ezt úgy teheti meg, hogy a tokot egy tál fölé tartja, és óvatosan ütögeti. A magok könnyen kihullanak.

Tisztogatás: A magokat szitálással vagy finom rostálással megtisztíthatja a növényi részektől.

Tárolás: Tárolja a mákmagokat légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen. A megfelelően tárolt mákmagok több évig is csírázóképesek maradnak.

Fontos tanácsok:

  • Ne szedje le a máktokot túl korán! A magok nem lesznek teljesen kifejlettek, és a csírázási arányuk alacsony lesz.
  • Viseljen kesztyűt a mák betakarításakor a szárak irritációja miatt.
  • Száraz, hűvös helyen tárolja a mákmagokat, hogy megőrizze a minőségüket.

A mák (Papaver somniferum) betakarítása egyszerű folyamat, de türelemre és odafigyelésre van szükség. A frissen betakarított mákmagok sokoldalúan felhasználhatók a konyhában vagy akár díszítésként is szolgálhatnak.

Jó kertészkedést!

 KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay