Fekete retek (Raphanus sativus niger) ültetése és gondozása

fekete - retek - raphanus - sativus - niger

A fekete retek (Raphanus sativus niger) rövid bemutatása

A fekete retek (Raphanus sativus niger) a káposztafélék családjába tartozó, ősi zöldség, amely már az ókor óta népszerű táplálékforrás. Jellemzően kerek vagy ovális alakú, fekete héjú, fehér húsú gyökérzettel büszkélkedhet. Erős, pikáns ízét a benne rejlő mustárgyökereknek köszönheti, melyek számos egészségügyi előnnyel is bírnak.

Táplálkozási érték:

A fekete retek vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag. C-vitamint, káliumot, rostokat, B-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz. Ezen kívül gazdag glükozinolátokban is, amelyek rákellenes és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Egészségügyi előnyök:

Emésztést javítja: A fekete retekben található rostok serkentik az emésztést, megelőzik a székrekedést és elősegítik a máj méregtelenítését.

Erősíti az immunrendszert: A C-vitamin és más antioxidánsok erősítik az immunrendszert és segítenek a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben.

Segít a fogyásban: A fekete retek alacsony kalóriatartalmú és magas rosttartalmú, így kiváló választás fogyókúrázók számára.

Jótékony a májra: A fekete retek serkenti az epe termelését, ami segít a máj méregtelenítésében és a zsírok emésztésében.

Felhasználása:

A fekete retek nyersen, főzve, salátákba keverve, savanyúságként, léként vagy akár sült köretként is fogyasztható. A reteklevél is ehető, salátákba, levesekbe vagy turmixokba tehető.

A fekete retek (Raphanus sativus niger) ízletes és tápláló zöldség, amely számos egészségügyi előnnyel bír. Könnyen termeszthető a kertben, és sokféleképpen felhasználható a konyhában. Ha ki szeretnéd próbálni a fekete retek ízét és élvezni a benne rejlő egészségügyi előnyöket, ültess néhányat a kertedbe még ma!

fekete - retek - raphanus - sativus - nigerA fekete retek (Raphanus sativus niger) ültetése

A fekete retek (Raphanus sativus niger) termesztése viszonylag egyszerű feladat, amellyel kezdő kertészek is könnyen megbirkóznak. A pikáns ízű és tápláló gyökérzet termesztéséhez csupán néhány alapvető lépést kell követned.

A vetés ideje

A fekete retek két időszakban is vethető:

Tavaszi vetés: Március végén és április elején vethető, amint a talaj felső rétege már kissé felmelegedik. Ez a vetési időpont általában fiatalabb, kisebb gyökérzetű termést eredményez.

Őszi vetés: Július végétől augusztus közepéig érdemes elvetni a magokat. Az őszi vetésből származó fekete retek gyökere nagyobb méretűre nő és jobban tárolható télen.

Helyszín kiválasztása

A fekete retek napos helyet kedvel, ezért olyan ágyást válassz számára, amely legalább napi 6-8 órát kap napfényt.

A talaj előkészítése

A fekete retek (Raphanus sativus niger) laza szerkezetű, jó vízelvezetésű talajban fejlődik igazán jól. A vetés előtt érdemes átásni a talajt és eltávolítani a gyomokat. Trágyázd meg a földet komposzttal vagy szerves trágyával a tápanyag utánpótlás érdekében.

Vetés

 1. Ásd ki a vetősorokat körülbelül 1-2 cm mélyre, 30-35 cm távolságra egymástól.
 2. A sorokban a magokat helyezd el 2-3 cm távolságra egymástól.
 3. Takard be a magokat földdel és óvatosan tömörítsd le a talaj felszínét.
 4. A magokat tartsd nedvesen a csírázásig. Használhatsz öntözőkannát vagy forrázófejet a locsoláshoz, ügyelve arra, hogy ne mosd ki a magokat a földből.

Tippek a sikeres csírázáshoz

 • A csírázás felgyorsításához a magokat néhány órára langyos vízbe is áztathatod vetés előtt.
 • A csírázásig tartó időszakban a talajt folyamatosan nedvesen kell tartani, de ne legyen túl locsolva.
 • Fedheted a vetett sorokat mulccsal, például szalmával vagy komposztált levelekkel. Ez segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és gátolja a gyomok növekedését.

A raphanus sativus niger csírázási ideje általában 5-7 nap, de kedvezőtlen körülmények között eltarthat akár 10 napig is.

fekete - retek - raphanus - sativus - nigerA fekete retek (Raphanus sativus niger) gondozása

A fekete retek (Raphanus sativus niger) viszonylag egyszerűen gondozható növény, de néhány apró odafigyeléssel jelentősen javíthatsz a termés mennyiségén és minőségén. Íme a legfontosabb gondozási lépések:

Öntözés

A fekete reteknek rendszeres öntözésre van szüksége, különösen a száraz időszakokban. A talaj legyen nedves, de ne legyen túl locsolva, mert a gyökérrothadás kialakulásának kockázatát növeli. Célszerű inkább gyakrabban, kisebb adagokkal öntözni, mint ritkán, nagy mennyiségű vízzel. Kerüld a növények direkt locsolását, inkább a talajt nedvesítsd az öntözőkanna segítségével.

Tápanyag utánpótlás

A fekete retek (Raphanus sativus niger) viszonylag kevés tápanyagot igényel a fejlődéséhez. A trágyázás vetés előtt a talaj komposzttal vagy szerves trágyával történő dúsításával megoldható. Ha mégis úgy érzed, hogy a növényeknek extra tápanyagra lenne szükségük, akkor a növekedési időszak közepén használhatsz hígított folyékony szerves trágyát.

Gyomirtás és talajtakarás

A gyomok elvonják a vizet és a tápanyagokat a reteknövényektől, ezért fontos rendszeresen gyomlálni az ágyást.

A talajtakarás segít megőrizni a nedvességet, csökkenti a gyomnövekedést és szabályozza a talaj hőmérsékletét. Használhatsz szalmát, komposztált leveleket vagy egyéb szerves anyagokat talajtakaróként.

Ritkítás

A fekete retek (Raphanus sativus niger) magjai viszonylag sűrűn kelnek. Ahhoz, hogy a növények megfelelően fejlődjenek, és nagyobb méretű gyökereket hozzanak létre, ritkítani kell őket. Amikor a retek csíra eléri a 3-4 leveles stádiumot, ritkítsd meg az állományt úgy, hogy a növények között 5-8 cm távolság maradjon. A kiszedett retek csíra felhasználható salátákba vagy mikrozöldként is fogyasztható.

Követve ezeket a egyszerű gondozási tanácsokat, Te is sikeresen termeszthetsz finom és egészséges fekete retket a kertedben!

fekete - retek - raphanus - sativus - nigerBetakarítás és tárolás

A fekete retek (Raphanus sativus niger) betakarításának ideje a fajtától és a vetési időponttól függően változhat, de általában 6-8 héttel a vetés utánra esik. A retek akkor érett, ha a gyökérzete eléri a kívánt méretet. A gyökérzet mérete fajtánként változhat, de általában 5-10 cm átmérőjűre nőnek.

A betakarításhoz egyszerűen húzd ki a reteknövényeket a földből. Ne ásd ki őket, mert ez megsértheti a gyökereket. Ha a talaj száraz, akkor öntözd meg egy nappal a betakarítás előtt, hogy könnyebben ki tudd húzni a retkeket.

A betakarítás után vágd le a retek zöldjét a gyökérhez közel. Ne mosd meg a retkeket a betakarítás után, mert ez ronthatja a tárolhatóságukat.

Tárolás

A fekete retek hűvös, sötét helyen tárolható akár 2-3 hónapig is. A legjobb tárolási hőmérséklet 0-4 °C. A retkeket tartsd nedvesen, de ne áztasd el őket. Ehhez a tároláshoz használhatsz papírtörlőt, nedves homokot vagy perlitet.

A fekete retket tárolhatod:

Hűtőszekrényben: A retkeket helyezd egy papírtörlővel bélelt műanyag zacskóba, majd tedd a hűtőszekrény zöldségfiókjába.

Pincében: A retkeket helyezd egy nedves homokkal vagy perlittel teli ládába, és tartsd hűvös, sötét helyen.

Gödörben: Áss egy lyukat a kertben, és tedd bele a retkeket. Takard be a lyukat szalmával vagy levelekkel, hogy megvédd a retkeket a fagytól.

A fekete retek (Raphanus sativus niger) íze és textúrája a tárolás során kissé megváltozhat. A tárolt retek puhábbá válhat és elveszítheti pikáns ízének egy részét.

Kövessd ezeket a tippeket, hogy a lehető leghosszabb ideig frissen tartsd a fekete retkedet!

fekete - retek - raphanus - sativus - nigerKártevők és betegségek

A fekete retek (Raphanus sativus niger) viszonylag ellenálló növény a kártevőkkel és betegségekkel szemben, de néhány gyakori probléma előfordulhat. Fontos, hogy ismerd fel a jeleket és megelőző intézkedéseket tegyél a károk minimalizálása érdekében.

Kártevők:

Levéltetvek: Apró, szürke vagy zöld színű rovarok, amelyek a növény levelein és szárain szívják a nedvet. Mézharmatot is kiválasztanak, ami ragadós felületet képez, és vonzza a gombákat. Védekezés: neemolaj, fokhagymás permetezés, szappanoldat.

Bolhák: Apró, ugráló rovarok, amelyek lyukakat rágnak a retek levelein és szárain. Védekezés: rovarcsapda, diatómaföld, neem olaj.

Csigafélék: Csigák és meztelen csigák, amelyek a retek leveleit és gyökereit fogyasztják. Védekezés: csigairtószer, sörrel töltött csapda, rézszalag.

Betegségek:

Gyökérrothadás: Gombás betegség, amely a retek gyökereit támadja meg. Tünetei: gyökerek barnulása, puhulása, rothadása. Védekezés: gombaölő szer, forgatás, talaj vízelvezetésének javítása, rezisztens fajták választása.

Lisztharmat: Gombás betegség, amely fehér, lisztes bevonattal borítja be a retek leveleit. Védekezés: gombaölő szer, forgatás, tágas ültetés, rezisztens fajták választása.

Megelőzési tippek:

 • Növényváltás a kártevők és betegségek életciklusának megszakítására.
 • Tisztítsd meg a talajt a gyomtól és a növényi törmeléktől.
 • Biztosítsd a növények megfelelő vízelvezetését.
 • Válassz rezisztens fajtákat.
 • Erősítsd a növények immunrendszerét komposzttal vagy szerves trágyával.
 • Figyeld a növényeket, és időben lépj fel a kártevők és betegségek ellen.

Ha betartod ezeket a megelőző intézkedéseket, akkor megvédheted a A fekete retek (Raphanus sativus niger) termését a kártevőktől és betegségektől, és élvezheted a finom és egészséges gyökérzöldségeket.

fekete - retek - raphanus - sativus - nigerZáró tippek

Napsütés: A fekete retek napos helyet kedvel, ezért válassz olyan ágyást a kertedben, ahol a növények legalább napi 6-8 órát kapnak napfényt.

Társnövények: A fekete retek jól társítható salátával, spenóttal és sárgarépával. Ezek a növények nem versengenek egymással a tápanyagokért és a vízért, sőt, még segíthetnek is megvédeni a reteknövényeket a kártevőktől és betegségektől.

Feldolgozás: A fekete retek sokoldalúan felhasználható. Savanyíthatók, salátákba keverhetők, levesekhez adhatók, de akár chipsként is fogyaszthatók. A retek magjai csíráztathatók és mikrozöldként is termeszthetők, amelyek tele vannak tápanyaggal és ízletesek is.

A fekete retek (Raphanus sativus niger) könnyen termeszthető és tápláló zöldség, melynek számos egészségügyi előnye van. A fent leírt gondozási tippek segítségével Ön is sikeresen termeszthet fekete retek gyökeret a kertedben.

Jó kertészkedést!

 KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay