Cukkini (Cucurbita pepo) ültetése és gondozása

cukkini-cucurbita-pepo

A cukkini (Cucurbita pepo) rövid bemutatása

A cukkini, botanikai nevén Cucurbita pepo, egyike azoknak a népszerű zöldségeknek, melyek a tök családjába tartoznak. Számos különböző fajtája létezik, és széles körben termesztik világszerte. A cukkini jellemzően hosszúkás vagy ovális formájú, sima, zöld héjjal rendelkezik, de vannak sárga héjú változatai is.

A cukkini rendkívül sokoldalú zöldség, és sokféle ételben felhasználható. Frissen fogyasztva salátákban, párolva, sütve, rántva vagy grillezve, valamint levesekben és tésztákkal egyaránt gyakran megtalálható. Mivel rendkívül alacsony a kalóriatartalma és magas a rost- és víztartalma, a cukkini a diétázók és az egészségtudatos étkezők egyik kedvenc választása.

A cukkini (Cucurbita pepo) termesztése viszonylag egyszerű, és számos kertészeti övezetben sikeresen megterem. Gazdag tápanyagforrás és könnyen feldolgozható, így ideális választás lehet a kertészkedők számára. Számos hibrid és hagyományos fajta létezik, amelyek különböző méretekben és formákban nőnek, lehetővé téve a kertészek számára, hogy kiválasszák az igényeiknek legmegfelelőbbet.

cukkini-cucurbita-pepo

Vetőmagok és palántanevelés

A friss, ízletes cukkini élménye a kertből kezdődik! A vetőmagok kiválasztásától a palánta megerősödéséig gondoskodnunk kell a növényről, hogy később bő termést hozzon.

Vetőmagok kiválasztása:

Válasszunk hibrid fajtákat, amelyek ellenállóak a betegségekkel szemben és bő termést ígérnek. Kérjünk segítséget a kertészeti áruházban a fajta kiválasztásához, ha bizonytalanok vagyunk. Ügyeljünk a vetőmagok szavatossági idejére, mert régi magokból nem lesz jó csírázási arány.

Palántanevelés vagy közvetlen szabadföldi vetés:

A cukkini palántaneveléssel vagy közvetlen szabadföldi vetéssel is szaporítható. A palántanevelés előnye a korábbi szüretelés, de több odafigyelést igényel. Közvetlen szabadföldi vetés esetén várjuk meg a fagyok elmúltát, jellemzően április végétől májusi időszakot.

Palántanevelés lépései (beltéri):

 1. Készítsük elő a palántázó tálcát vagy cserepeket jó minőségű virágfölddel vagy palánta földkeverékkel.
 2. Április közepén, amikor a fagyveszély elmúlt, vethetjük el a magokat. Egy cserépbe 2-3 magot is tehetünk, de később a legg erősebb palántát kell majd megtartani.
 3. A magokat 2-3 cm mélyre helyezzük a földbe.
 4. Locsoljuk meg óvatosan a földet, ügyelve arra, hogy ne legyen túl nedves.
 5. Tartsuk a palántákat 20-25°C közötti hőmérsékleten, és biztosítsunk nekik megfelelő mennyiségű fényt.
 6. A palánták fejlődésének elősegítésére használhatunk hígított tápoldatot.
 7. Amikor a palántáknak 2-3 igazi levelük van, tűzdeljük ki őket külön cserépbe, hogy legyen elég helyük fejlődni.
 8. A kiültetés előtt néhány nappal kezdje el a palántákat hozzászoktatni a szabadtéri körülményekhez. Vigye ki őket a szabadba néhány órára, napról napra növelve az időtartamot.

Tipp: Ha a közvetlen szabadföldi vetést választja, a vetési mélység és a locsolás megegyezik a palántaneveléssel. A magokat azonban érdemes egymáshoz képest nagyobb távolságra ültetni (kb. 20-30 cm), és később a legfejlettebb növényt kell megtartani.

Fontos: A cukkini (Cucurbita pepo) nem tűri a fagyot, ezért csak a fagyok elmúltával, májusi időpontban ültessük ki.

cukkini-cucurbita-pepo

A cukkini (Cucurbita pepo) ültetése

A cukkini (Cucurbita pepo) ültetésének ideje elérkezett, ha már a tavaszi fagyok elmúltak, és a talaj is felmelegedett. A megfelelő hely kiválasztásától a tápanyagok biztosításáig minden lépésre odafigyelve bőséges termésre számíthatunk.

Napos helyszín kiválasztása:

A cukkini napfényigényes növény, ezért a kert olyan részét válasszuk ki az ültetéshez, amely legalább napi 6-8 órában napsütésben részesül. A napfényes hely elősegíti a virágzást és a termésképződést.

Talaj előkészítése:

A cukkini jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talajt kedvel. Az ültetés előtt érdemes a talajt trágyázni vagy komposztálni, hogy a növény számára megfelelő tápanyagokat biztosítsunk.

Távolság és mélység:

A cukkini indái erőteljesen terjeszkednek, ezért ültetéskor tartsunk be megfelelő távolságot a növények között. A cukkinit egymástól 50-70 cm-re, a sorok között pedig ugyanennyi távolságra ültessük. A magokat vagy palántákat 10-15 cm mélyre helyezzük a talajba, ügyelve arra, hogy a magok ne boruljanak el.

Öntözés:

Ültetés után bőségesen öntözzük meg a növényeket, hogy a talaj megfelelően átnedvesedjen. A cukkini rendszeres öntözést igényel, különösen a forró és száraz időszakokban. A talajt tartsuk nedvesen, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl ázott.

Tipp: Mulcsozás alkalmazásával megőrizhetjük a talaj nedvességtartalmát és csökkenthetjük a gyomok megjelenését.

cukkini-cucurbita-pepo

A cukkini (Cucurbita pepo) gondozása

A cukkini (Cucurbita pepo) ültetését követően a rendszeres gondozással biztosíthatjuk a növény virágzását és a bő termést. Néhány egyszerű lépéssel segíthetjük a cukkini egészséges fejlődését:

Öntözés:

A cukkini vízigényes növény, különösen a virágzás és a termésképződés időszakában. Rendszeresen ellenőrizzük a talaj nedvességét, és ha a felső pár centiméter száraznak tűnik, öntözzük meg a növényeket. A legjobb gyakorlat az alapos öntözés, mely eléri a gyökérzónát. Kerüljük a túlöntözést, mert a pangó víz a növény gyökérzetének rothadásához vezethet.

Gyomlálás:

A gyomok elvonják a cukkini növénytől a vizet és a tápanyagokat. Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat a cukkini körül, hogy a növény számára biztosítsuk a szükséges forrásokat a fejlődéshez.

Tápanyagutánpótlás:

A cukkini folyamatosan fejlődik és virágot hoz, ezért folyamatos tápanyagutánpótlásra van szüksége. Havonta kétszer trágyázhatjuk a növényeket komposzttal vagy folyékony tápoldattal. A tápanyag utánpótlás elősegíti a növény egészségét és a terméshozamot.

Metszés (opcionális):

A cukkini indái erőteljesen terjeszkedhetnek. A metszés segíthet a növény kordában tartásában és a terméshozam növelésében. A virágzás megkezdése után vágjuk vissza az oldalhajtásokat néhány levél után. Ez ösztönzi a növény főhajtásainak erősebb fejlődését és a termésképződést.

Betegségek és kártevők:

A cukkini leggyakoribb kártevői a liszteske, a levéltetvek és a fonálférgek. Ha kártevőket vagy betegségeket fedezünk fel a növényen, használjunk biopeszticideket a védekezéshez. A megelőzés fontosabb, mint a kezelés, ezért forgassuk a vetésváltást a kertben, hogy csökkentsük a kártevők és betegségek megjelenésének kockázatát.

Tipp: A cukkini (Cucurbita pepo) virágai különálló hím és nőstény virágokra oszlanak. A nőstény virágoknak egy kis tök alakú duzzanat van a virág tövénél, a hím virágoknak nincs. Ha azt tapasztaljuk, hogy kevés termés fejlődik, kézzel is segíthetjük a beporzást. Egy puha ecsettel finoman vigyük át a pollent a hím virágból a nőstény virág bibéjére.

cukkini-cucurbita-pepo

Betakarítás és tárolás

A cukkini (Cucurbita pepo) betakarítása és tárolása egyszerű feladatok, ha a megfelelő időzítést és technikákat alkalmazzuk. Így élvezhetjük a friss, ízletes cukkinit a lehető leghosszabb ideig.

Betakarítás:

A cukkini akkor érett a betakarításra, amikor elérte a kívánt méretet és színt. A cukkini általában 15-20 cm hosszú és 5-7 cm átmérőjű, amikor betakarítható. A cukkinit érettnek tekintjük, ha a héja sima és fényes, sötétzöld színű. A cukkini túlérett, ha a héja kemény és foltos.

A cukkini betakarításához éles kést használjunk, és vágjuk le a gyümölcsöt a tövéről, egy kis szárrésszel együtt. Ne tépjük le a cukkinit a tövéről, mert ez károsíthatja a növényt.

Tárolás:

A frissen szedett cukkinit hűvös, száraz helyen tárolhatjuk. A hűtőszekrény zöldségfiókja ideális a tároláshoz, ahol a cukkini 1-2 hétig friss marad. A cukkinit ne tároljuk mosatlanul a hűtőszekrényben, mert ez a penészedéshez vezethet.

A cukkinit hosszabb ideig is tárolhatjuk, ha lefagyasztjuk vagy befőttjük. A cukkini lefagyasztása előtt mossuk meg, szeleteljük fel és blansírozzuk 2-3 percig forró vízben. Ezután szárítsuk meg alaposan, és fagyasszuk le légmentesen záródó zacskókban vagy dobozokban. A lefagyasztott cukkinit 6-8 hónapig tárolhatjuk.

A cukkini befőttjéhez a cukkinit kockákra vágjuk, és befőttesüvegekbe töltjük. Öntsünk fel forró vízzel vagy cukros sziruppal, és zárjuk le légmentesen a befőttesüvegeket. A cukkinit vízfürdőben 10-15 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A befőttet hűvös, sötét helyen tárolhatjuk 1 évig.

Tippek:

 • A cukkinit a betakarítás után azonnal dolgozzuk fel, ha lehetséges.
 • A cukkinit ne tároljuk közvetlen napfényben vagy hőforrás közelében.
 • A cukkinit érett állapotában szedjük le, de ne hagyjuk túlérettnek.
 • A cukkinit többféleképpen is tárolhatjuk: frissen a hűtőszekrényben, lefagyasztva vagy befőttként.

A cukkini (Cucurbita pepo) ízletes és sokoldalú zöldség, amely számos étel elkészítéséhez felhasználható. A betakarítás és tárolás megfelelő technikáival friss cukkinit élvezhetünk a kertből a szezonban és azon túl is.

Jó kertészkedést!

 KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay