Szemérmes mimóza (Mimosa pudica) ültetése és gondozása

szemermes - mimoza - mimosa - pudica

Szemérmes mimóza (Mimosa pudica) rövid bemutatása

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) egy érzékeny növény, amely érintésre, fényre, hőmérsékletváltozásra összezárja leveleit. Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik, de szobanövényként is tartható.

A mimóza egy kis, bokros növény, amely eléri a 30-60 cm-es magasságot. Levelei összetettek, apró levélkékből állnak. Virágai kicsik, rózsaszínűek vagy lilák, és gömb alakú csomókba tömörülnek.

A mimóza legismertebb tulajdonsága, hogy érintésre összezárja leveleit. Ez a reakció egy önvédelmi mechanizmus, amelynek célja a növényevők elriasztása. A mimóza levelei sötétben is összezáródnak.

A mimóza gondozása meglehetősen egyszerű. A növénynek sok fényre, melegre és nedvességre van szüksége. A mimózát tavasszal és nyáron kell öntözni, de a téli hónapokban kevesebb vízre van szüksége. A mimózát tápoldatozni is kell, de csak mértékkel.

A mimóza szaporítható magvetéssel és dugványozással is. A magokat tavasszal kell elvetni, a dugványokat pedig nyáron kell levágni. A mimóza egy érdekes és egyedülálló növény, amely remek kiegészítője lehet bármely otthonnak.

szemermes - mimoza - mimosa - pudicaA szemérmes mimóza (Mimosa pudica) ültetése

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) ültetése nem bonyolult, de néhány alapvető szabályt érdemes betartani. Szükséged lesz mimóza magokra, virágföldre, cserépre, vízre és egy palántázóra.

 1. Válassz egy megfelelő méretű cserepet, amibe kényelmesen elférnek a mimóza gyökerei.
 2. Töltsd meg a cserepet virágfölddel.
 3. Helyezz a magokat a cserépbe kb. 1 cm mélyre, majd takard be őket virágfölddel.
 4. Öntözd meg a magokat, amíg a föld nedves nem lesz.
 5. Helyezd a cserepet meleg, napos helyre, ahol a magok 1-2 héten belül csíráznak ki.

Tipp: A csírázáshoz meleg hőmérsékletre (20-25 °C) van szükség. A palántákat pikírozd át, ha már kifejlődött az első pár lomblevelük.

szemermes - mimoza - mimosa - pudicaA szemérmes mimóza (Mimosa pudica) gondozása

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) gondozása némi odafigyelést igényel, de nem bonyolult. Íme, néhány tipp a mimóza sikeres gondozásához:

Fény:

A mimóza fényigényes növény, de nem szereti a tűző napot. A legmegfelelőbb számára a világos, de árnyékos hely. Ha nem kap elegendő fényt, a levelei elsárgulnak és lehullanak.

Hőmérséklet:

A mimóza melegkedvelő növény, 20-25 °C-os hőmérsékleten fejlődik a legjobban. A hideget nem tolerálja, 10 °C alatt elpusztulhat.

Vízigény:

A mimóza vízigényes növény, de ne öntözzük túl. A földje legyen mindig enyhén nedves, de ne álljon vízben. Ha nem kap elegendő vizet, a levelei elfonnyadnak. A túlöntözés a gyökerek rothadásához vezethet.

Tápanyagigény:

A mimózát tápoldatozni is kell, de csak mértékkel. A tavaszi és nyári hónapokban kéthetente tápoldatozzuk, a téli hónapokban nem szükséges.

Tippek:

 • A mimóza levelei érintésre összezáródnak. Ez egy önvédelmi mechanizmus, amellyel a növény elriasztja a növényevőket.
 • A mimóza levelei sötétben is összezáródnak.
 • A mimóza szaporítható magvetéssel és dugványozással is.

A mimóza egy gyönyörű és egyedülálló növény, remek kiegészítője lehet bármely otthonnak. A mimóza gondozása nem bonyolult, de fontos, hogy betartsunk néhány alapvető szabályt.

Fontos megjegyezni:

 • A mimóza levelei érintésre összezáródnak. Ez egy természetes jelenség, és nem kell aggódni emiatt.
 • A mimóza nem mérgező, de a levelei irritálhatják az érzékeny bőrt.
 • A mimóza szaporítható magvetéssel és dugványozással is.

Remélem, ezek a tippek segítenek a szemérmes mimóza (Mimosa pudica) sikeres gondozásában!

szemermes - mimoza - mimosa - pudicaBetegségek és kártevők

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) gyönyörű és egyedülálló növény, de gondozása némi odafigyelést igényel. A növényre számos betegség és kártevő veszélyt jelenthet.

A leggyakoribb kártevők a levéltetvek, takácsatkák és pajzstetvek. A levéltetvek apró rovarok, amelyek a növény nedveit szívogatják, a takácsatkák apró lények a levelek fonákján, a pajzstetvek pedig apró, korong alakú rovarok a leveleken. Mindhárom kártevő a levelek sárgulását, foltosodását, elfonnyadását és deformálódását okozhatja.

A mimózát gombás, bakteriális és vírusos megbetegedések is megtámadhatják. A gombás megbetegedéseket gombák okozzák, amelyek a növény levelein, szárain és gyökerein élnek, a bakteriális megbetegedéseket baktériumok okozzák, amelyek a növény szöveteiben élnek, a vírusos megbetegedéseket pedig vírusok okozzák, amelyek a növény sejtjeiben élnek. Mindhárom típusú megbetegedés a levelek foltosodását, rothadását, hervadását és a növény általános gyengülését okozhatja.

A mimóza betegségeinek és kártevőinek megelőzésének legjobb módja a növény megfelelő gondozása. Biztosítsa a növény számára a megfelelő fény-, víz- és tápanyagellátást. Rendszeresen ellenőrizze a növényen a kártevők és a betegségek jeleit.

Ha a mimózát megtámadja egy betegség vagy kártevő, fontos, hogy azonosítsa a problémát, és mielőbb kezelje. A kártevők ellen rovarölő szerrel, a gombás megbetegedések ellen gombaölő szerrel, a bakteriális megbetegedések ellen antibiotikummal lehet védekezni. A vírusos megbetegedések nem gyógyíthatók, ezért a fertőzött növényeket el kell távolítani és meg kell semmisíteni.

Fontos megjegyezni, hogy a növényvédő szerek használata előtt mindig olvassa el és kövesse a címkén található utasításokat. A növényvédő szerek károsíthatják a környezetet, ezért csak akkor használja őket, ha feltétlenül szükséges. A növényvédő szerek helyett használhat természetes kártevőirtó szereket is, mint a neem olaj vagy a káliszappan.

A mimóza levelei érintésre összezáródnak. Ez egy természetes jelenség, és nem kell aggódni emiatt. A mimóza nem mérgező, de a levelei irritálhatják az érzékeny bőrt. A mimóza szaporítható magvetéssel és dugványozással is.

szemermes - mimoza - mimosa - pudicaÉrdekességek a mimózáról

A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) egy igazán különleges és érdekes növény, mely nemcsak látványos, de számos meglepő tulajdonsággal is rendelkezik. Íme néhány érdekesség a mimózáról:

Érintésre érzékeny: A legismertebb tulajdonsága, hogy levelei érintésre vagy rázkódásra összezáródnak és lefelé hajolnak. Ez egy védekező mechanizmus, melynek célja elriasztani a növényevőket.

Sötétségben is reagál: A mimóza levelei nemcsak érintésre, de sötétség hatására is összezáródnak. Ez a tulajdonság a cirkadián ritmusukhoz kapcsolódik, mely segít nekik alkalmazkodni a fényviszonyok változásához.

Gyors mozgás: A mimóza leveleinek összezáródása rendkívül gyorsan történik, mindössze néhány tizedmásodperc alatt. Ez a gyorsaság a sejtekben lévő speciális ionok mozgásának köszönhető.

Újranyílás: A mimóza levelei néhány perc elteltével újra kinyílnak. Ez a folyamat lassabb, mint az összezáródás, és energiát igényel a növénytől.

Nem minden érintésre reagál: A mimóza nem minden érintésre reagál egyformán. Erősebb érintésre vagy folyamatos ingerlésre erősebb reakciót mutat, míg a gyenge szellőre vagy esőcseppek hullására nem reagál.

Több névvel ismert: A mimóza legismertebb neve a „szemérmes mimóza”, de hívják még „érzékeny mimózának”, „érintő növénynek” és „szégyenlős növénynek” is.

Trópusi gyökerek: A mimóza eredetileg Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik, ahol meleg, párás éghajlaton él.

Szobanövényként is tartható: Bár trópusi növény, a mimóza szobanövényként is tartható, ha megfelelően gondozzák. Megfelelő fény-, víz- és tápanyag-ellátást igényel.

Nem mérgező: A mimóza nem mérgező, de a levelei egyeseknél irritálhatják a bőrt.

A mimóza egy igazán érdekes és különleges növény, mely számos meglepetést tartogat. Érdemes kipróbálni a gondozását, és megfigyelni, ahogyan reagál a környezetére.

Jó kertészkedést!KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay