Angyaltrombita (Brugmansia) ültetése és gondozása

angyaltrombita - brugmansia

Az angyaltrombita (Brugmansia) rövid bemutatása

Az angyaltrombita (Brugmansia) a burgonyafélék családjába tartozó növénynemzetség, mely Dél-Amerikából származik. Egyes források szerint hét, mások szerint több fajt számlál.

Lombozatos, akár 4 méter magasra is megnövő cserje vagy fa, mely nyáron és ősszel lenyűgöző, hatalmas, trombita alakú virágokat hoz. Ezek a virágok jellemzően illatosak, és fehér, sárga, rózsaszín, vagy akár piros színben is pompázhatnak.

Az angyaltrombita (Brugmansia) melegigényes növény, félárnyékos helyet kedveli, és fontos megjegyezni, hogy minden része erősen mérgező! Gondozása során ezért fokozott óvatosság szükséges, és gyermekek, háziállatok közelében semmiképp sem ajánlott tartani.

angyaltrombita - brugmansiaAz angyaltrombita (Brugmansia) ültetés

Az angyaltrombita (Brugmansia) ültetéséhez a legfontosabb a megfelelő helyszín kiválasztása. Válasszon egy olyan kertrészt, amely több órányi napfényt kap naponta, de lehetőleg félárnyékos is legyen, különösen a délutáni tűző naptól érdemes védeni. A talajnak jól vízelvezetőnek kell lennie, hogy a növény ne szenvedjen a pangó víz miatt.

Az ültetés Magyarországon általában május közepe után, a tavaszi fagyok elmúlása után esedékes. Az ültetéshez szüksége lesz egy ásóra, egy vödörre, tápanyagban gazdag virágföldre, kavicsra vagy agyaggolyóra a vízelvezetéshez, valamint egy angyaltrombita palántára vagy dugványra.

Először ásson ki egy olyan méretű gödröt, ami legalább kétszer akkora, mint a növény gyökérzete. A gödör aljára tegyen egy réteg kavicsot vagy agyaggolyót a vízelvezetés elősegítésére. Ezután töltse fel a gödör egy részét virágfölddel, majd keverjen bele egy kis komposztot a tápanyagtartalom növelésére.

Óvatosan helyezze a palántát vagy dugványt a gödörbe, ügyelve arra, hogy a növény eredeti ültetés mélységét (a tő magasságát) megőrizze. Ezután töltse fel a fennmaradó részt virágfölddel, és tömörítse meg óvatosan a talajt a növény körül. Végül pedig bőven öntözze meg az újonnan ültetett angyaltrombitát.

Ne feledje, hogy az angyaltrombita (Brugmansia) minden része mérgező, ezért a gondozás során mindig viseljen kesztyűt, és ügyeljen arra, hogy a növényi részek ne kerüljenek gyermekek vagy háziállatok közelébe.

Ha cserépbe szeretné ültetni az angyaltrombitát, válasszon egy nagy méretű, jó vízelvezetésű cserepet!

angyaltrombita - brugmansiaAz angyaltrombita (Brugmansia) gondozása

Az angyaltrombita, vagy ahogy sokan ismerik, Brugmansia, nem csak lenyűgöző virágaival kápráztatja el a kert szerelmeseit, hanem viszonylag könnyű gondozhatóságával is. Néhány praktikával biztosíthatja, hogy növénye egész nyáron és őszön át pompázatos virágözönben részesítse Önt.

Helyválasztás:

Az angyaltrombita szereti a napot, de nem bírja a folyamatos tűző napfényt. Ideális számára a napos, de félárnyékos hely, ahol legalább 6-8 órát élvezhet a napfény simogatását. A déli melegben érdemes árnyékot biztosítania a növénynek, hogy megóvja a leveleit az égésnyomoktól. Fontos továbbá, hogy a hely szélvédett legyen, a huzat ugyanis káros hatással van a növényre.

Teraszra, erkélyre vagy a déli fal mellé ültetve ideális körülményeket teremthet számára.

Hőmérséklet:

Mivel melegigényes növény, a számára legkedvezőbb hőmérséklet 20-25°C között mozog. A nyári hőségben jól tűri a meleget, de a 30°C feletti hőmérséklet már károsíthatja. Ősz beköszöntésekor, a fagyok elől fagymentes helyre kell költöztetnie, ahol a hőmérséklet nem süllyed 10°C alá. Télikert, hűvös szoba vagy világos, fűtetlen üvegház tökéletes téli menedékhely lehet számára.

Öntözés:

Az angyaltrombita sok vizet igényel, de a pangó vizet nem kedveli. Rendszeres öntözés szükséges, azonban ügyeljen arra, hogy a talaj ne legyen folyamatosan nedves. A legjobb, ha a locsolások között a föld felszíne kissé megszárad. Nyári melegben akár napi öntözést is igényelhet, míg a hűvösebb hónapokban ritkábban kell locsolni. Mindig lágy, langyos vizet használjon az öntözéshez.

Tápanyagutánpótlás:

A virágzás serkentésére a virágzási időszakban trágyázással segítheti növénye fejlődését és a bőséges virágzást. Válasszon virágzó növényeknek való, foszforban gazdag trágyát, és az előírt mennyiségben használja. A tavaszi és nyári hónapokban kéthetente, ősszel és télen pedig havonta ajánlott a tápanyagutánpótlás.

Metszés:

Az angyaltrombita (Brugmansia) jól tűri a metszést, így tavasszal formára vághatja a növényt, hogy bokrosabb legyen. Ekkor távolíthatja el az elvirágzott virágokat és az elszáradt hajtásokat is. A metszés során használjon éles metszőollót, és ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a növény szárát.

angyaltrombita - brugmansiaTeleltetése

A fagyok beköszönte előtt be kell teleltetni az angyaltrombitát, hogy a hideg ne károsítsa. A teleltetés során a cél a növény optimális hőmérsékleten tartása, a vízellátás szabályozása és a tavaszi kihajtásra való felkészítése.

Előkészületek:

A teleltetéshez először is csökkenteni kell az öntözést, hogy a föld kissé száraz legyen. Ez segít megelőzni a gyökérrothadást. Ezt követően végezzen enyhe visszametszést, távolítsa el az elvirágzott virágokat és a beteg, elszáradt hajtásokat. A növény így energiáját a telelésre fordíthatja.

Teleltetőhely:

Válasszon világos és hűvös helyet, 10-15°C hőmérséklettel. Lehet ez télikert, hűvös szoba, világos, fűtetlen üvegház vagy akár egy ablak közelében lévő, világos pince. Fontos kerülni a huzatos helyeket és a túl meleg szobákat, mert ezek károsíthatják a növényt.

Teleltetés:

A teleltetés során tovább kell csökkenteni az öntözést, csak annyira locsoljon, hogy a föld ne száradjon ki teljesen. A tápanyagutánpótlást is szüneteltetni kell a téli hónapokban, a növénynek ekkor nincs szüksége tápanyagra. Ne aggódjon, ha a levelek lehullanak, ez természetes folyamat, tavasszal a növény újra ki fog hajtani.

Tavaszi felébredés:

Amikor elmúlik a fagyveszély (március vége-április eleje), kiviheti a növényt a szabadba. Fokozatosan szoktassa vissza a szabadtéri körülményekhez: eleinte csak néhány órára tegye ki a szabad levegőre, majd fokozatosan növelje ezt az időtartamot. Kezdje el újra rendszeresen öntözni és trágyázni a növényt, ez elősegíti a virágzást.

Kövesse ezeket a tanácsokat, és angyaltrombitája sikeresen áttelel, tavasszal pedig ismét gyönyörű virágaival kápráztatja el!

angyaltrombita - brugmansiaAz angyaltrombita szaporítása dugványozással

Az angyaltrombita (Brugmansia) nemcsak lenyűgöző virágaival örvendeztethet meg minket, hanem könnyen szaporítható is. A legelterjedtebb módszer a dugványozás, melyet nyár elején érdemes elvégezni.

Szükséges eszközök:

  • Éles kés vagy metszőolló
  • Víz vagy nedves homok
  • Cserép
  • Univerzális virágföld
  • Műanyag zacskó (opcionális)

A dugványok készítése:

Vágjon le egy körülbelül 10-15 cm hosszú, egészséges hajtást az anyanövényről. Ügyeljen arra, hogy a hajtás ne legyen virágos vagy bimbós. A vágást ferdén ejtse, az alsó vágás kb. 1 cm-rel legyen az íz alatt (ahol a levél a szárhoz csatlakozik). Távolítsa el az alsó leveleket a hajtásról, hogy a szárcsomók szabadon legyenek.

Gyökereztetés:

A dugványokat állíthatja vízbe vagy nedves homokba. Ha vízbe helyezi a dugványokat, ügyeljen arra, hogy csak az alsó 1-2 cm-es rész legyen vízben. Ha nedves homokot használ, a dugványokat kb. fele mélységig szúrja bele. Ideális esetben a hőmérséklet legyen 20-25°C körül. A gyökereztetéshez opcionálisan használhat átlátszó műanyag zacskót, amit a cserépre vagy a tartó edényre helyezhet, így magasabb páratartalom alakul ki körülöttük. Rendszeresen ellenőrizze a dugványokat, és szükség esetén pótolja a vizet vagy a nedvességet.

Kiültetés:

Néhány hét elteltével a dugványok gyökereket fejlesztenek. Amikor a gyökerek körülbelül 2-3 cm hosszúak, kiültetheti őket cserépbe, melyet univerzális virágfölddel töltött meg. Öntözze meg mérsékelt mennyiségű vízzel a frissen ültetett dugványokat. Helyezze őket világos, de nem tűző napos helyre. Folytassa a rendszeres öntözést, és tartsa a talajt nedvesen, de ne áztatóan.

Gondozás:

A fiatal növényeket tavasszal és nyáron rendszeresen öntözze és trágyázza. A téli időszakban csökkentse az öntözést, és tartsa a növényt hűvös, de fagymentes helyen. Tavasszal, amikor a fagyveszély elmúlt, kiültetheti a fiatal növényeket a szabadba, ha az időjárás engedi.

Kövesse ezeket az egyszerű lépéseket, és hamarosan új angyaltrombita növényekkel bővítheti gyűjteményét!

angyaltrombita - brugmansiaÉrdekességek az angyaltrombitáról

Az angyaltrombita (Brugmansia) varázslatos szépsége és lenyűgöző illata mellett számos érdekes történetet és titkot rejt magában:

Sámánok növénye: Dél-Amerikában egyes ősi kultúrákban az angyaltrombitát szent növényként tisztelték. A sámánok rituálék során hallucinogén hatása miatt használták, úgy hitték, segít kapcsolatba lépni a szellemvilággal.

A hallucinogén hatás ára: Bár egyes kultúrákban szertartásokon játszott szerepet, a növény egyes részeiből készült főzet erősen hallucinogén hatású, használata veszélyes és illegális.

Angyali név, ördögi hatás: Az angyaltrombita nevet a gyönyörű, trombita alakú virágairól kapta, melyek angyali trombitára emlékeztetnek. Ezzel ellentétben az egyes részeiben található hallucinogén anyag, a szkopolamin, ördögi csörgőfű néven is ismert, utalva a mérgezés okozta tébolygó állapotra.

Illatos éjszakák: Az angyaltrombita virágai nappal zárva vannak, illatukat pedig az éjszakai órákban árasztják. Ez segíti a lepkéket, melyek a növény fő beporzói, hiszen a lepkék főként éjszaka aktívak.

Hibrid kavalkád: Az eredetileg fehér, krémszínű virágú angyaltrombitából kertészek évszázados munkájával számos, különböző színű és formájú virágú dísznövény-változatot hoztak létre. Ma már sárga, rózsaszín, narancssárga, sőt akár lila színű angyaltrombitákat is találhatunk.

Mérgező szépség: Az angyaltrombita minden része mérgező! A növény lenyelése súlyos mérgezéshez vezethet, ezért fontos kesztyűt viselni a gondozása során, és távol tartani gyermekektől és háziállatoktól.

Bár az angyaltrombita (Brugmansia) gondozása során fokozott figyelemre van szükség, megéri a figyelmet, hiszen virágpompájával és különleges történeteivel igazi egzotikus ékszere lehet kertünknek.

Jó kertészkedést!KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay