Az édesburgonya (Ipomoea batatas) rövid bemutatása
Napos, meleg helyet és laza, jó vízáteresztő talajt igényel. A gumókat májusban ültessük ki, 20-30 cm mélyre és 50-60 cm távolságra. Rendszeresen öntözzük, de ne áztassuk el a talajt. A gyomlálás és a talajtakarás fontos a gyomok ellen. A betakarítás fajtától függően 90-120 nap után történik. A gumókat hűvös, száraz és sötét helyen tároljuk.
Előnyei közé tartozik: egzotikus ízvilága, egészséges, tápláló volta, viszonylag egyszerű termesztése és dísznövényként is betöltött funkciója. Hátrányai közé sorolható a fagytűrés hiánya, a vízigény és a kártevők, betegségek okozta károsodás lehetősége.
Az édesburgonya (Ipomoea batatas) egy ízletes, tápláló és sokoldalúan felhasználható növény, melynek termesztése nem bonyolult. Ha egy kis egzotikumot szeretne vinni a kertjébe és az étrendjébe, az édesburgonya ideális választás lehet.
Az édesburgonya (Ipomoea batatas) fajtái
Az édesburgonya (Ipomoea batatas) számos fajtája létezik, eltérő színű és méretű gumókkal, valamint ízvilággal. A fajtaválasztáskor érdemes figyelembe venni a termőhelyi adottságokat, az ízlést és a felhasználási célt. Íme, néhány népszerű fajta:
Narancssárga húsú édesburgonya: A legismertebb édesburgonya fajta, mely egyben a legédesebb is. Az összes zöldségnövény közül ennek a legmagasabb a béta-karotin tartalma, ami hozzájárul az egészséges bőr és az éles látás megőrzéséhez.
Lila héjú – fehér húsú édesburgonya: A narancssárga húsú „testvéréhez” képest kevésbé édes, de hasonlóan karakteres íze van. Sokakat a gesztenyére, mogyoróra emlékezteti. Ha valakinek túl édes a narancs színű változat, próbálja ki ezt a típust. A gumók igen nagyra nőnek, nem ritka a kiló feletti sem belőle.
Sárga húsú édesburgonya: Észak-afrikai eredetű, enyhén édes ízű és lágyabb textúrájú, mint a narancssárga húsú édesburgonya. Kicsit magasabb cukortartalommal rendelkezik, így nagyszerű választás lehet például desszertek készítéséhez.
Fehér húsú édesburgonya: A legkevésbé édes típus, általában keményebb textúrájú, mint a többi édesburgonya. Fehér vagy sárgás színű, hosszúkás alakú. Gyakran használják pékárukban, például kenyerekben vagy süteményekben, mivel a fehér édesburgonya finom, enyhén édeskés ízt kölcsönöz ezeknek az ételeknek.
Az édesburgonya (Ipomoea batatas) egy ízletes, tápláló és sokoldalúan felhasználható növény, melynek termesztése nem bonyolult.
Ültetése
Az édesburgonya (Ipomoea batatas) ültetéséhez a fagyok elmúlását kell megvárni, jellemzően ez áprilisra esik Magyarországon. A növény napos, meleg helyet kedvel, ezért olyan kertrészt válasszunk számára, amely legalább napi 6-8 órát kap napfényt. A talaj legyen laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, és lehetőség szerint homokos jellegű. Ha a kertünkben a talaj kötött szerkezetű, érdemes ültetés előtt homokkal vagy perlittel lazítani azt.
Az ültetés lépései a következők:
Gumó előkészítése: Az ültetés előtt érdemes a gumókat 24 órára vízbe áztatni. Ez elősegíti a csírázás beindulását.
Ültetési idő és mélység: Áprilisban, amikor már elmúltak a tavaszi fagyok, ülhetjük ki a gumókat a szabadföldbe. A kiültetés mélysége 20-30 cm legyen.
Távolság a növények között: A növények között legalább 50-60 cm távolságot hagyjunk, hogy megfelelő helyük legyen a növekedéshez és a föld alatti gumók fejlődéséhez.
Ültetési mód: Ássunk ki egy megfelelő méretű lyukat a talajba, majd helyezzük bele a gumót úgy, hogy a hajtásrügyek felfelé nézzenek. Ezután takarjuk be a gumót földdel és nyomkodjuk meg óvatosan a talajt körülötte.
Öntözés: Ültetés után alaposan öntözzük meg a földet a gumók körül.
Néhány további tipp az ültetéshez:
Ha nincs megfelelően laza a talaj, akkor érdemes magaságyást készíteni az édesburgonya számára. Az ültetés előtt komposzttal vagy trágyával javíthatjuk a talaj minőségét.
A növények körüli talajt érdemes mulcsozni szalmával vagy fűnyíróval lekaszált fűvel. Ez segít megőrizni a nedvességet a talajban és megakadályozza a gyomok növekedését.
Az édesburgonya (Ipomoea batatas) gondozása
Az édesburgonya (Ipomoea batatas) ültetésével nem ér véget a történet. Ahhoz, hogy ízletes, zamatos gumókat szüretelhessünk, gondoskodnunk kell a növényről. Lássuk, mire kell figyelnünk az édesburgonya egészséges fejlődése érdekében!
Öntözés:
Az édesburgonya vízigényes, főleg a forró, száraz nyáron. Rendszeresen öntözzük, de ne locsoljuk túl, mert a gumók rothadhatnak.
- Általában heti 1-2 alkalommal öntözzünk, a talaj nedvességtartalmától függően.
- A mély öntözés a legjobb, ami eléri a gyökereket.
- Kerüljük a felszíni pangó vizet.
Gyomirtás és talajtakarás:
A gyomok elszívják az édesburgonya tápanyagait és vizét, ezért fontos a gyomirtás.
- A fiatal növények körül kézzel is kiirthatjuk a gyomokat.
- Amikor a növények fejlődnek és indákat növesztenek, mulcsozzuk a tövüket.
- A mulcs segít megőrizni a talaj nedvességét, gátolja a gyomok növekedését és szabályozza a hőmérsékletet.
- Szalma, fűnyíróval lekaszált fű vagy faforgács használható mulcsként.
Tápanyagutánpótlás:
Az édesburgonya nem igényel külön tápanyagutánpótlást, ha a talajt komposzttal vagy trágyával előkészítettük az ültetés előtt.
- Ha szükségesnek látjuk, szerves trágyával, például komposzt tea formájában öntözzük a növényt.
- Kerüljük a nitrogén túltrágyázást, mert ez a levélzet növekedését fogja elősegíteni a gumók fejlesztése helyett.
Metszés:
Az édesburgonya metszése nem kötelező, de segíthet a növény terülésének szabályozásában és a gumóképződés fokozásában.
- Ha a növény túlságosan elterül és sok hajtásrügy jelenik meg a száron, csípjük vissza őket.
- Ez arra ösztönzi a növényt, hogy a gumók fejlesztésére koncentráljon a hajtások növelése helyett.
Követve ezeket az egyszerű gondozási tippeket, ősszel egészséges és ízletes édesburgonya termést takaríthatunk be.
Betakarítása
Az édesburgonya (Ipomoea batatas) betakarításának ideje a fajtától és az időjárási körülményektől függően változik, azonban általánosságban elmondható, hogy Magyarországon 90-120 nappal az ültetés után kerülhet sorra.
Honnan tudhatjuk, hogy beértek az édesburgonyák?
A növény levelei sárgulni és elhalni kezdenek az első fagyok beköszönte előtt. Ez a legfontosabb jel, ami alapján tudhatjuk, hogy ideje betakarítani az édesburgonyát.
A gumók méretéből is következtethetünk az érettségre. A legtöbb fajta gumója eléri a teniszlabda vagy a tojás méretét.
Betakarítási lépések:
- Eszközök: Ássunk ki egy villát vagy ásót a betakarításhoz.
- Óvatos ásás: Óvatosan ássuk ki a gumókat a földből, hogy ne sértsük meg őket. A vasvilla használata segíthet a talaj fellazításában és a gumók kiemelésében.
- Szárítás: Betakarítás után hagyjuk az édesburgonyákat a földön néhány órára száradni. Ez segít a héj megszilárdulásában és a tárolási élettartam meghosszabbításában.
- Tisztítás: Távolítsuk el a felesleges földet a gumókról, de ne mossuk őket, mert ez csökkentheti a tárolási élettartamot.
- Válogatás: Vágjuk le a szárat a gumóról, és válogassuk szét az édesburgonyákat. A sérült vagy beteg gumókat különítsük el a jóktól.
Tárolás:
Az édesburgonya hűvös, száraz, sötét helyen tárolható optimálisan. A legjobb tárolási hőmérséklet 10-15°C körül van. Soha ne tároljuk az édesburgonyát hűtőszekrényben, mert ez megkeményíti a keményítőt benne és édes ízét tompítja. Szalmaágyon vagy homokkal töltött ládákba is tárolhatjuk az édesburgonyát, így megakadályozhatjuk a kiszáradást és a puhulást. A gumók így 3-4 hónapig is eltarthatók.
Követve ezeket a tippeket, sikeresen betakaríthatja és tárolhatja az ízletes, hazai termesztésű édesburgonyát!
Tippek és trükkök
További tippek:
Ha korai termést szeretnénk, előhajtathatjuk a gumókat. Különböző színű és ízű édesburgonya fajtákat is ültethetünk. Az édesburgonya sokoldalúan felhasználható a konyhában.
Trükkök:
A gumók csíráztatását elősegíthetjük, ha ültetés előtt meleg vízbe áztatjuk őket. Ha a talaj nem homokos, homokkal keverhetjük, hogy javítsuk a vízáteresztő képességét. A talajtakarás segít megőrizni a nedvességet a talajban és gátolja a gyomok növekedését. A nitrogén túltrágyázást kerüljük, mert ez a levélzet növekedését fogja elősegíteni a gumók fejlesztése helyett.
Fontos megjegyezni, hogy ezek csak általános tippek és tanácsok. A helyi éghajlat és a talajviszonyok befolyásolhatják az édesburgonya termesztését. Ezért mindig érdemes tájékozódni a helyi szakértőknél, hogy a legjobb eredményt érhessük el.
Kellemes és sikeres termesztést kívánunk!
KERTÉSZKEDÉS
- Díszkert
- Egynyári növények
- Évelő növények
- Fűszer és gyógynövények
- Gyümölcs
- Húsevő növények
- Iroda növények
- Kaktuszok
- Kertépítés
- Kerti madarak
- Kerti ötletek
- Kerti virágok
- Konyhakert
- Légtisztító növények
- Magaságyás
- Szobanövények
- Vízinövények
- Zöldségek
Képek: Vistacreate, Pixabay