Mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) ültetése és gondozása

mocsari-kockasliliom-fritillaria-meleagris

Mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) rövid bemutatása

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) más néven kotuliliom, egy bájos tavaszi virág, mely Magyarországon is őshonos. Karcsú száron bókoló, harang alakú virágait gyakran díszítik sötétzöld kockák, melyekről a növény a nevét is kapta. Virágzása áprilisban és májusban zajlik, színe pedig változó lehet: fehér, lila, rózsaszín, sőt, zöldes árnyalatokban is pompázhat.

Ez a 15-40 cm magas növény nedves réteken, lápréteken és ligeterdőkben érzi magát a legjobban. Magyarországon védett fajnak minősül, ezért fontos, hogy óvjuk és megőrizzük természetes élőhelyét.

A mocsári kockásliliom nemcsak gyönyörködtet a szemünket, de vonzza a méheket és lepkéket is. Ültetése és gondozása nem túl bonyolult, így ideális választás lehet akár kezdő kertészek számára is.

Jellemzői:

 • Magasság: 15-40 cm
 • Virágzás: április-május
 • Virág színe: fehér, lila, rózsaszín, zöldes
 • Élőhely: nedves rétek, láprétek, ligeterdők
 • Védettségi státusz: védett faj Magyarországon

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) egy gyönyörű és értékes növény, mely bármilyen kertet feldobhat. Ha Ön is szeretné élvezni ezt a csodát, telepítse kertjébe, és gyönyörködjön benne tavasszal! Ne feledje, hogy védett fajról van szó, ezért óvja és gondozza felelősségteljesen.

mocsari-kockasliliom-fritillaria-meleagris

Természetes élőhely és elterjedés

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) Európa nagy részén őshonos, Nyugat-Portugáliától egészen Nyugat-Oroszországig megtalálható. A mediterrán térségben ritkább, de Észak-Afrikában is előfordul.

Magyarországon a Dunántúl déli és nyugati részén, valamint az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység néhány pontján fordul elő, míg a Zemplénből és a Tiszántúlról kipusztult. Két természetes előfordulása ismert az ország délkeleti részén, ill. néhány ültetésből vagy kivadulásból származó állomány az ország északnyugati részén.

A mocsári kockásliliom nedves réteken, lápréteken, ligeterdőkben és füves területeken érzi magát a legjobban. Inkább a savas vagy semleges talajokat kedveli, de tápanyagban gazdag talajokon is megél.

A növény állományai sajnos sok helyen csökkennek az élőhelyek elvesztése, a mezőgazdasági vegyszerek használata és a túllegeltetés miatt. Ezért fontos, hogy óvjuk és megőrizzük a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) természetes élőhelyét.

mocsari-kockasliliom-fritillaria-meleagris

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) ültetése

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) ültetése nem túl bonyolult feladat, de néhány dologra oda kell figyelni ahhoz, hogy a növény jól érezze magát és gyönyörű virágokat hozzon.

Ideális ültetési időpont:

A mocsári kockásliliom hagymáit ősszel, szeptember-október hónapban kell elültetni. Ekkor a talaj még meleg, de már nem túl forró, és a hagymáknak lesz idejük gyökeret ereszteni a tél beállta előtt.

Helyszín kiválasztása:

A mocsári kockásliliom napos vagy félárnyékos helyet kedvel. A talajnak nedvesnek, de jó vízáteresztőnek kell lennie. A növény nem szereti a pangó vizet, ezért kerülje az alacsonyan fekvő, vízgyűjtő területeket.

Talajigények:

A mocsári kockásliliom humuszban gazdag, tápanyagban dús talajt igényel. Ha a talaja nem megfelelő, javíthatja komposzt vagy szerves trágya bekeverésével.

Ültetési mélység:

A mocsári kockásliliom hagymáit a saját méretük kétszeres mélységébe kell ültetni. Ez általában 6-8 cm mélységet jelent.

Ültetési technika:

 1. Ássunk egy gödröt a kívánt mélységbe.
 2. Helyezzünk egy hagymát a gödör aljára.
 3. Tömködjük be a talajt a hagyma köré.
 4. Öntözzük meg a növényt bőségesen.

További tippek:

 • A mocsári kockásliliomokat csoportosan is ültethetjük.
 • Ha a talaja agyagos, adjon homokot vagy perlitet a talajhoz a vízáteresztés javítása érdekében.
 • A mocsári kockásliliom télálló növény, így különösebb takarásra nincs szükség.

Fontos:

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) Magyarországon védett növény, ezért tilos gyűjteni a természetben. Ha mocsári kockásliliomot szeretne ültetni a kertjébe, vásároljon a növényeket kertészeti áruházban vagy online forgalmazóktól.

mocsari-kockasliliom-fritillaria-meleagris

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) gondozása

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) nem igényel sok gondozást, de néhány dologra oda kell figyelni ahhoz, hogy a növény egészséges maradjon és gyönyörűen virágozzon.

Öntözés:

A mocsári kockásliliomnak nedves talajra van szüksége, de nem szereti a pangó vizet. Ezért fontos, hogy mérsékelten öntözzük, csak akkor, ha a talaj száraz. Nyáron a növénynek több vízre lehet szüksége, de ősszel és télen kevesebbre.

Trágyázás:

A mocsári kockásliliom nem igényel sok trágyát. Elég, ha tavasszal komposzttal vagy szerves trágyával enyhén megtrágyázzuk a növényt.

Gyomlálás:

A mocsári kockásliliom körüli gyomlálás fontos, hogy a növény ne szenvedjen a gyomoktól. A gyomlást kézzel vagy kapával is elvégezhetjük.

Mulcsozás:

A mocsári kockásliliom körüli talaj mulcsozása segít megőrizni a talaj nedvességét és megakadályozza a gyomok növekedését. A mulcshoz használhatunk komposztot, fakéreg darabokat vagy szalmát.

Betegségek és kártevők:

A mocsári kockásliliomot ritkán támadják meg betegségek és kártevők. Csak nagyon száraz időszakokban fordulhat elő, hogy a növényt csigák vagy meztelencsigák károsítják. Ilyen esetben kézzel kell összegyűjteni a kártevőket.

mocsari-kockasliliom-fritillaria-meleagris

Szaporítása

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) két fő módszerrel szaporítható: fiókhagymák leválasztásával és magvetéssel. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

1. Fiókhagymák leválasztása:

Előnyök: Ez a gyorsabb és egyszerűbb módszer a szaporításra. A megfelelő méretű fiókhagymák már az első évben virágozhatnak.

Hátrányok: Ez a módszer nem növeli annyira az állományt, mint a magvetés. A fiókhagymák leválasztása gyengítheti az anyanövényt.

Időpont:

A fiókhagymák leválasztását késő nyáron, az elvirágzás után végezhetjük el, amikor a növény a következő szezonra való regenerálódásba kezd. Általában július végén vagy augusztus elején kerül erre sor.

Módszer:

 1. Ássuk ki óvatosan az anyanövényt a földből.
 2. Keressük meg a fiókhagymákat, amelyek az anyanövény tövénél fejlődnek.
 3. Óvatosan válasszuk le a fiókhagymákat az anyanövényről, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg őket.
 4. Ültessük el a fiókhagymákat a kívánt helyre, a fent leírtaknak megfelelően (6-8 cm mélyre).

2. Magvetés:

Előnyök: A magvetéssel nagyobb mennyiségű növényt állíthatunk elő. Ez a módszer lehetővé teszi a növények genetikai változatosságának fenntartását is.

Hátrányok: A magvetés lassabb módszer, a növények több évig is eltarthatnak, mire virágoznak.

Időpont:

A mocsári kockásliliom magvetése ősszel, szeptember-október hónapban történik. A természetes élőhelyén a magokra téli hideghatás szükséges a csírázáshoz, ezt a folyamatot mesterségesen is előidézhetjük.

Módszer:

 1. Töltsünk meg egy cserepet vagy tálcát jó vízáteresztő virágfölddel.
 2. Szórjuk rá a magokat, és vékonyan fedjük be őket földdel.
 3. Öntözzük meg a magokat, és helyezzük őket hűtőszekrénybe (4-5°C) 2-3 hónapra a hideghatás szimulálására (stratifikáció).
 4. Tavasz elején vegyük ki a magokat a hűtőszekrényből, és állítsuk őket világos, hűvös helyre.
 5. Tartsuk a talajt nedvesen, de ne áztassuk el.
 6. A palánták néhány hét múlva kikelnek. Amikor a palánták elég nagyok ahhoz, hogy kezelni lehessen őket, kiültethetjük őket a szabadba.

Tipp:

A csírázás felgyorsítása érdekében a magokat nedves homokba is keverhetjük ősszel, és így együtt ültetjük el őket a cserépbe vagy a szabadföldbe.

Fontos:

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) Magyarországon védett növény, ezért tilos a természetből begyűjtött magokat elvetni. A szaporításhoz csak kereskedelmi forrásból származó magokat használjunk.

mocsari-kockasliliom-fritillaria-meleagris

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) teleltetése

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) télálló növény, így különösebb teleltetésre nincs szükség. A hagymák a talajban vészelik át a telet, és tavasszal újra kihajtanak.

Azonban néhány dologgal megkönnyíthetjük a növények telelését:

Helyválasztás: Ültessük a mocsári kockásliliomot olyan helyre, ahol a talaj jól vízelvezető, és nem pang benne a víz a tél folyamán. A pangó víz a hagymák rothadásához vezethet.

Takarás: Ha a tele nagyon hidegnek ígérkezik, takarhatjuk a növényt lombbal, szalmával vagy komposzttal. Ez segít megvédeni a hagymákat a fagytól.

Hó eltávolítása: Ha sok hó esik a télen, óvatosan távolítsuk el a havat a növények körülről, hogy ne nyomja össze őket.

Fontos:

 • Ne takarjuk be a mocsári kockásliliomot túl vastagon, mert ez megakadályozhatja a levegő keringését a talajban, és a hagymák rothadásához vezethet.
 • Ne használjunk műanyag fóliát a takaráshoz, mert ez megfulladhat a növényt.

A mocsári kockásliliom tavaszi ébredése:

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) tavasszal, a hó olvadása után hajt ki. A virágzás általában áprilisban és májusban zajlik. A növény teljes magasságát és virágzatát eléri, majd a nyár folyamán visszahúzódik a talajba. A hagymák a talajban tárolják a tápanyagokat a következő szezonra.

Összefoglalva:

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) télálló növény, így különösebb teleltetésre nincs szükség. Azonban néhány egyszerű lépéssel megkönnyíthetjük a növények telelését és biztosíthatjuk, hogy tavasszal ismét gyönyörű virágaikkal díszítsék kertünket.

Jó kertészkedést!

 KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay