Kék mézbogyó (Lonicera caerulea) ültetése és gondozása

kek-mezbogyo-lonicera-caerulea

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) rövid bemutatása

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) nemcsak ízletes és tápláló gyümölcs, de gyönyörű dísznövény is, amely kertünk ékköve lehet. Ez a lombhullató cserje Ázsiában és Kelet-Európában őshonos, és már évszázadok óta termesztik. 1-1,5 méter magasra is megnőhet, és mutatós, kék színű bogyókat terem, melyek édes-savanyú ízűek.

A kék mézbogyó nemcsak finom, de vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. C-vitamint, A-vitamint, káliumot és kalciumot is tartalmaz. A gyümölcsök frissen fogyaszthatók, de dzsemek, szörpök, lekvárok és befőttek készítésére is felhasználhatók.

A kék mézbogyó nemcsak ízletes és tápláló, de viszonylag gondozásmentes is. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel, és savanyú talajban fejlődik a legjobban. Rendszeres öntözést igényel, de a túlzott vízelvezetést nem szereti. A kék mézbogyó metszésre nem sok szükség van, de az elhalt vagy beteg ágakat el kell távolítani.

A kék mézbogyó dugványozással, magvetéssel vagy rétegezéssel szaporítható. A dugványozás a legegyszerűbb módszer, és tavasszal vagy ősszel végezhető el. A magvetés hosszabb időt vesz igénybe, de türelmes kertészek számára jó választás lehet. A rétegezés egy egyszerű technika, amellyel új növényeket hozhatunk létre a meglévő bokorból.

Ha ízletes és tápláló gyümölcsöt keres kertjébe, a kék mézbogyó tökéletes választás. Ez a gyönyörű dísznövény nemcsak finom termést ad, de viszonylag gondozásmentes is. A mézbogyó ültetésével nemcsak kertjét díszítheti, de ízletes és egészséges gyümölcsökkel is elláthatja magát és családját.

kek-mezbogyo-lonicera-caeruleaA kék mézbogyó (Lonicera caerulea) eredete és jellemzői

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) Ázsiában és Kelet-Európában őshonos lombhullató cserje, mely a mácsonyavirágúak (Dipsacales) rendjébe és a loncfélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik. A vadonban Kínában, Japánban, Koreában, Oroszországban és Mongóliában is megtalálható.

Eredete:

A kék mézbogyó pontos eredete nem ismert, de feltételezhetően Kínában és Japánban alakult ki. Már az ókori Kínában is termesztették gyümölcse és dísznövényként is használták. Európába a 18. században került, és azóta is népszerű kerti növény.

Jellemzői:

 • Magasság: A kék mézbogyó 1-1,5 méter magasra is megnőhet.
 • Lombozat: A levelei oválisak, zöldek, és átellenesen helyezkednek el a száron.
 • Virágok: A kék mézbogyó illatos, krémszínű virágokat hoz, amelyek május-júniusban nyílnak.
 • Gyümölcsök: A gyümölcsök kék színű bogyók, amelyek édes-savanyú ízűek. Június-júliusban érnek.
 • Talaj: A kék mézbogyó savanyú talajt kedvel, de más talajtípusokban is megél.
 • Napfény: A kék mézbogyó napos vagy félárnyékos helyet kedvel.
 • Vízigény: A kék mézbogyó rendszeres öntözést igényel, de a túlzott vízelvezetést nem szereti.
 • Gondozás: A kék mézbogyó viszonylag gondozásmentes növény. Metszésre nem sok szükség van, de az elhalt vagy beteg ágakat el kell távolítani.
 • Szaporítás: A kék mézbogyó dugványozással, magvetéssel vagy rétegezéssel szaporítható.

Felhasználása:

A kék mézbogyó gyümölcseit frissen fogyasztják, de dzsemek, szörpök, lekvárok és befőttek készítésére is felhasználhatók. A virágokból illatos tea készíthető. A kék mézbogyó dísznövényként is népszerű, és sövényként vagy pergolák befuttatására is ültethető.

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) egy ízletes, tápláló és sokoldalú növény, amely ideális választás a kertekbe. Gondozása nem bonyolult, de hálás feladat, és gyönyörű dísznövényként és ízletes gyümölcsként is örömet okozhat.

kek-mezbogyo-lonicera-caeruleaA mézbogyó ültetése

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) ültetésének sikere a megfelelő hely kiválasztásán és az ültetési technika betartásán múlik. Néhány egyszerű lépéssel létrehozhatod a tökéletes környezetet ennek a finom gyümölcsnek a virágzásához és a bőséges terméshozáshoz.

Ideális hely kiválasztása:

Napfény: A kék mézbogyó napos vagy félárnyékos helyen érzi magát a legjobban. Legalább napi 6 óra közvetlen napfényt biztosítson számára.

Talaj: A növény savanyú talajt (pH 5.5-6.5) kedvel, de más talajtípusokban is megél. Ha a talaja nem savas, tőzegágyással segíthet beállítani a megfelelő savasságot.

Vízelvezetés: A kék mézbogyó jó vízelvezetésű talajt igényel. A pangó víz a gyökerek rothadásához vezethet. Ültetés előtt ellenőrizze a talaj vízelvezetését, szükség esetén javítsa homok hozzáadásával.

Térköz a növények között: A kék mézbogyó bokrok kifejlett állapotban 1-1,5 méter szélesre nőnek. Ültetéskor hagyjon elegendő helyet a növények között a megfelelő növekedéshez. Törpe fajták esetén 1-1,5 méter, magasabb fajtáknál 2-2,5 méter távolságot ajánlott tartani a növények között.

Ültetési időpont és technika:

 • A kék mézbogyó ültetésének legjobb ideje az ősz (szeptember-november) vagy a tavasz (április-május). Kerülje a túl meleg vagy hideg időszakokat.
 • Ássunk ki egy olyan méretű gödröt, amelybe a növény gyökérzete kényelmesen elfér.
 • Keverjen némi komposztot vagy szerves trágyát a kiásott földhöz.
 • Helyezze be a növényt a gödörbe, ügyelve arra, hogy a gyökérnyak a talajszinttel legyen egy magasságban.
 • Töltse vissza a gödröt a talajkeverékkel, és nyomkodja meg óvatosan a töve körüli talajt.
 • Öntözze meg alaposan a frissen ültetett növényt.

További tippek az ültetéshez:

Ha több kék mézbogyót ültet, érdemes legalább két különböző fajtát választania, hogy elősegítse a keresztbeporzást és a jobb terméshozamot. Az ültetés utáni első évben rendszeresen öntözze a növényt, különösen száraz időszakokban.

Mulcsolással segíthet megtartani a nedvességet a talajban és elnyomni a gyomnövényeket. Használjon szerves anyagokat, például lehullott leveleket vagy fenyőkéreg-törmeléket.

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) ültetésével egy lépéssel közelebb került a saját termesztett, ízletes gyümölcsökhöz. A megfelelő hely kiválasztásával és az egyszerű ültetési technika követésével a növénye virágzó és termést hozó bokorrá fejlődhet.

kek-mezbogyo-lonicera-caeruleaGondozás

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) egy viszonylag igénytelen növény, de néhány egyszerű gondozási praktikával segíthetünk neki optimálisan fejlődni és bőséges termést hozni.

Öntözés:

A kék mézbogyó rendszeres öntözést igényel, különösen a növekedési időszakban (tavasz-nyár) és száraz időszakokban. A talaj legyen nedves, de ne legyen átázott. A pangó víz a gyökerek rothadásához vezethet. Az öntözés gyakorisága függ a talaj típusától, az időjárástól és a növény méretétől. Általában hetente 1-2 alkalommal elegendő az öntözés. Esős időszakban csökkentse az öntözés gyakoriságát.

Trágyázás:

A kék mézbogyó nem igényel túl sok trágyát. Tavasz elején egy kevés komposzt vagy szerves trágya kiszórása elegendő. Kerülje a túltrágyázást, mert ez a virágzás és a terméshozam rovására mehet.

Metszés:

Az első 3-5 évben a kék mézbogyónak nincs szüksége metszésre. Idősebb növényeknél az elhalt, beteg vagy sérült ágak eltávolítása javasolt. A metszést a tél végén vagy a kora tavasz folyamán végezze el. A metszéssel a növény szellőztetése és a terméshozam javítása a cél.

Talajtakarás:

A talajtakarás segít megtartani a nedvességet a talajban, elnyomni a gyomnövényeket és szabályozni a talaj hőmérsékletét. Használjon szerves anyagokat, például lehullott leveleket, fenyőkéreg-törmeléket vagy szalmát. A talajtakaró réteg kb. 5-7 cm vastag legyen.

Kártevők és betegségek:

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) viszonylag ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Ritkán előfordulhat levéltetű vagy madárkártétel. Ha mégis problémát tapasztal, vegyszermentes megoldásokat próbáljon alkalmazni először, például a levéltetvek ellen használhat házi készítésű szappanos vizet. Súlyosabb fertőzés esetén biokertészetből származó rovarölő szerek alkalmazását fontolja meg.

Teleltetés:

A kék mézbogyó egy viszonylag fagytűrő növény, de fiatal korban érdemes védeni a téli fagyoktól. Mulcsréteg vastagságának növelésével segíthet a növény tövének védelmében. Tövénél rögzített takaróponyva alkalmazása is lehetséges, de fontos a szellőzés biztosítása.

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) gondozása nem bonyolult feladat, de néhány egyszerű lépéssel segíthetünk a növénynek virágozni és finom termést hozni. Rendszeres öntözéssel, mérsékelt trágyázással, szakszerű metszéssel és talajtakarással egyaránt hozzájárulhatunk a növény egészségéhez és a bőséges terméshozamhoz.

kek-mezbogyo-lonicera-caeruleaA kék mézbogyó (Lonicera caerulea) szaporítása

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) szaporítása nem bonyolult feladat, és többféle módszer közül is választhatunk. Akár új növényeket szeretnénk a kertbe telepíteni, akár megosztani a finom gyümölcs örömét barátokkal és családdal, a szaporítás nagyszerű lehetőséget kínál. Íme a három leggyakoribb módszer a kék mézbogyó szaporítására:

Dugványozás:

A dugványozás a leggyorsabb és legegyszerűbb módszer a kék mézbogyó szaporítására. Kétféle dugványozási technika közül választhatunk:

Hajtásdugványozás: Késő tavasszal vagy kora nyáron vágjunk le 10-15 cm hosszú, hajtásdugványokat az aktuális évi növekedésből. Távolítsuk el az alsó leveleket, és mártsuk be a vágott részt gyökereztető hormonba (opcionális). Ezután ültessük a dugványokat nedves tőzeg és perlit keverékbe, és helyezzük őket párásító fólia alá. Rendszeresen szellőztessük, és tartsuk nedvesen a talajt. Gyökereztetés után, általában néhány hét múlva, a palántákat kiültethetjük a szabadba.

Fásdugványozás: Késő ősszel vagy tél elején vágjunk le 15-20 cm hosszú, fásdugványokat az előző évi hajtásokból. Az alsó végüket vágjuk ferdére, és néhány hétre állítsuk be őket hűtőbe nedves homokba. Tavasszal ültessük a dugványokat a szabadba, ügyelve arra, hogy az egy-két rügy a talajszint felett legyen. Rendszeresen öntözzük, és várhatóan a következő tavasszal fognak kihajtani.

Magvetés:

A magvetés hosszabb időt vesz igénybe, mint a dugványozás, de türelmes kertészek számára jó választás lehet. Az ősszel szüretelt érett termésekből gyűjtsük ki a magokat. A magokat mossuk meg, és szárítsuk meg. Ezután nedves homokba rétegezve tároljuk őket hűtőben a tavaszi vetésig. Tavasszal a magokat vessük el cserepekbe vagy ládába nedves ültetőközegbe. A csírázás lassú folyamat, akár több hétig is eltarthat. A palántákat megfelelő méret elérése után kiültethetjük a szabadba.

Rétegezés:

A rétegezés egy egyszerű módszer, amellyel új növényeket hozhatunk létre a meglévő bokorból. Válasszunk ki egy egészséges, alacsony hajtást a bokor tövénél, és tavasszal készítsünk körülötte egy sekély vágást a kéregbe. Ezután hajlítsuk le a hajtást a talajra, rögzítsük le U-alakú dróttal, és takarjuk be nedves tőzeggel. A szezon végére a hajtás gyökeret fog fejleszteni. Ekkor leválaszthatjuk az anyanövényről, és önálló növényként kiültethetjük a kertbe.

A szaporítási módszer megválasztása egyéni döntés. A dugványozás a leggyorsabb és legbiztosabb módszer, míg a magvetés és a rétegezés több időt és odafigyelést igényel. Bármilyen módszert választ is, türelemmel és megfelelő gondozással új kék mézbogyó növényeket nevelhet kertjében, hogy élvezhesse ínycsiklandó gyümölcsüket.

kek-mezbogyo-lonicera-caeruleaBetakarítás és felhasználás

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) gyümölcse édes-savanyú ízű, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A betakarítás és a felhasználás megfelelő módjával a nyár ízét élvezhetjük egész évben.

Betakarítás:

A kék mézbogyó gyümölcsei júniusban-júliusban érnek be. A betakarítás idejét jelzi, amikor a gyümölcsök puhák és sötétkék színűek. Ne várjon addig a betakarítással, amíg a gyümölcsök túlérettek lesznek, mert elveszíthetik ízüket és állagukat.

A gyümölcsök kézzel, óvatosan szedhetők. Ne rázza a bokrot, mert ez károsíthatja a hajtásokat és a még be nem érett gyümölcsöket. A betakarítás után a gyümölcsöket azonnal fogyassza el, vagy hűtőben tárolja néhány napig.

Felhasználás:

Frissen: A kék mézbogyó gyümölcsei frissen fogyasztva a legfinomabbak. Élvezze önmagában, adja hozzá müzlihez, joghurthoz vagy salátákhoz.

Dzsemek, szörpök, lekvárok: A kék mézbogyó gyümölcse kiváló dzsemek, szörpök és lekvárok készítéséhez. A gyümölcsöket cukorral, vízzel és citromlével kell főzni, amíg besűrűsödnek.

Befőttek: A kék mézbogyó gyümölcsei befőttként is tartósíthatók. A gyümölcsöket forró szirupba kell tenni, majd légmentesen lezárt üvegekben tárolni.

Sütemények, desszertek: A kék mézbogyó gyümölcsei süteményekbe, desszertekbe is beépíthetők. Használja pitefeltétként, muffinokba, palacsintákba keverve, vagy akár fagylalthoz adva.

Borok: A kék mézbogyó gyümölcseiből finom borok is készíthetők. A gyümölcsöket erjeszteni kell, majd hordóban érlelni.

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) gyümölcsei sokoldalúan felhasználhatók, és ízletes kiegészítést jelentenek a nyári étrendhez. Frissen fogyasztva, feldolgozva vagy süteményekbe, desszertekbe beépítve élvezheti a finom ízüket és a bennük rejlő vitaminokat.

Jó kertészkedést!

 KERTÉSZKEDÉSKépek: Vistacreate, Pixabay